132 години от рождението на Йордан Йовков

С изложба на библиотечни документи, под наслов "Обаятелният женски свят в Йовковото творчество", Регионална библиотека "Дора Габе" отбелязва 132 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков. Това съобщиха от библиотеката.

Експозицията съдържа документи от фонда на сектор "Краезнание" на библиотеката - книги, периодични издания, различни по вид документи, обособени в Сбирка "Йордан Йовков" " - плакет, юбилейни марки, пликове и значки, покани и др.

Изложена е голяма част от литературното наследство на писателя, което се съхранява в библиотеката - томовете на Книгоиздателство "Хемус", София - от 20-те и 30-те години на миналия век, Събрани съчинения в 7 тома ( издадени през 1956 г.) и др. Ценни са и едни от най-старите издания на "Последна радост" от 1926 г.; "Вечери в Антимовския хан" ( 1928); "Жетварят"; "Старопланински легенди" и др.

Посетителите ще видят и най-новото издание на "Албена. Избрано" от 2011 г. на български и руски език. Изложени са различните издания на всички Йовкови творби - "Старопланински легенди", "Песента на колелета", "Жетварят"... Интерес представляват и изданията на отделни творби на чужди езици - немски, полски, румънски и есперанто.

В изложбата са включени юбилейни вестници, издавани по повод годишнини на писателя, като Йовков лист, издаден в Добрич през 2010 г. Отделено е и място за изследванията на наши изтъкнати йовкововеди като Иван Сарандев, Спиридон Казанджиев, Димо Минев, Йордан Дачев и много други. Снимковият материал, есетата, словата и стихотворенията, посветени на писателя, допълват библиотечната изложба.

Документите и изданията разкриват жизнения и творчески път на Йовков - Певецът на народната душа, красотата и хуманизма. Обаятелният женски свят в Йовковото творчество е акцент в изложбата. Изложбата е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе" и може да се разгледа от читателите и гражданите на Добрич от 9 до 30 ноември 2012 година.


Станете почитател на Класа