Гърция: Парламентът одобри строгите икономии

Гръцкият парламент одобри късно след полунощ бюджета на страната за 2013 г., предвиждащ строги икономии.

Приемането на бюджета е съществена стъпка в усилията на Гърция да убеди международните кредитори да отпуснат важен спасителен заем, без който страната би фалирала.

Той се разглежда като тест за доверието в трипартийната коалиция на премиера Андонис Самарас, която се опитва да изведе страната от дълговата криза и продължаващата вече пет години рецесия.

Бюджетът беше приет със 167 гласа "за" и 128 "против" в 300-членния парламент.

Преди няколко дни депутатите, също след полунощ, одобриха друг закон за значително съкращаване на разходите и за увеличаване на данъците през следващите две години.
Министър-председателят Андонис Самарас обеща, че това са последните икономии, които гърците ще трябва да изтърпят
Според правителството приемането на тези мерки би трябвало да осигури отпускане на нов транш в размер на 31,5 милиарда евро от спасителните заеми за Гърция.

Финансовите министри на страните от еврозоната се събират по-късно днес в Брюксел на заседание, на което Гърция ще бъде обсъждана за пореден път. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче даде знак, че е малко вероятно на срещата да се вземе решение по въпроса за отпускане на новия транш.

Няколко часа преди гласуването хиляди протестиращи се събраха пред парламента в Атина. По предварителни данни на полицията те са били около 15 хиляди души.



Станете почитател на Класа