Ливърпул изтръгна точка от дербито с Челси

Ливърпул се добра до равенство 1:1 при гостуването си на Челси в едно от дербитата на 11-ия кръг в Премиършип и по този начин извиси Манчестър Юнайтед още по-убедително на първото място.

Еврошампионите имаха видимо предимство на терена до 73-ата минута, но след като допуснаха изравнителния гол сдадоха инициативата и единствено вратарят Петър Чех съхрани равенството.

Иначе Джон Тери вкара с глава след центриране от корнер в 20-ата минута, а 15 по-късно беше принудително сменен, след като пострада при съприкосновение с Луис Суарес. Четвърт час преди края в почти идентична ситуация при изпълнение на ъглов удар уругвайският нападател на мърсисайдци с глава отблизо изравни на 1:1.

Направи впечатление, че Суарес напълно сам отпразнува гола си и не беше поздравен от никой от съотборниците си.

В крайна сметка резервата Сусо, отново Суарес и Хосе Енрике не можаха да преодолеят Чех до последните мигове на двубоя, който приключи наравно.

Така Челси вече изостава с 4 точки от лидера Манчестър Юнайтед, като има актив от 24 и дори се смъква на трета позиция в класирането.

Вчера "червените дяволи" обърнаха Астън Вила от 0:2 до 3:2, за да са вече с 27 на върха, а днес шампионите Манчестър Сити спечелиха с 2:1 дербито срещу Тотнъм и има 25 пункта на 2-ро място. Ливърпул остава с 12 точки на 12-то място.

Още в шестата минута домакините можеха да поведат в резултата, защото за първи път в срещата внесоха смут в отбраната на Ливърпул. Джо Алън загуби топката в близост до наказателното си поле и Оскар се понесе в предни позиции. Бразилецът нахлу в пеналтерията и си освободи място да стреля, но прати кълбото над горната греда от десетина метра.

Челси обаче не спря да бъде по-активният отбор в началото на срещата и беше възнаграден за усилията си в атака. Въпреки че не осъществяваше кой знае какъв домакински натиск, еврошампионът се възползва от слабостите в играта на Ливърпул.

В 20-ата минута при центриране от ъглов удар двама защитници на "червените" пазеха Бранислав Иванович, но никой не притесняваше Джон Тери.

Капитанът необезпокояван се извиси и с глава насочи топката неспасяемо за вратаря Брад Джоунс - 1:0.

В 27-ата пък стражът на мърсисайдци трябваше да се намесва решително, защото Еден Азар подхвана мощен пробив през центъра и увлече вниманието на цялата защита в червено. Последва пас вляво за Фернандо Торес, чийто изстрел обаче бе в средата на вратата и Джоунс отклони топката.

В 35-ата минута играта беше прекратена за известно време заради оказването на медицинска помощ на Тери, който пострада при сблъсък с Луис Суарес. Рамиреш извърши нарушение срещу уругваеца, а той при падането си нарани капитана на Челси. Видимо бе, че Тери страда и трябваше да бъде заменен от Гари Кейхил.

В самия край на петминутното продължение на първото полувреме пък Хуан Мата се разходи покрай бранителите на Ливърпул и си освободи чиста позиция за стрелба от границата на наказателното поле. Ударът на испанеца обаче прелетя над горната греда и Челси изпусна изгоден шанс да увеличи преднината си.

След почивката Луис Суарес продължи да бъде най-активният футболист на Ливърпул, но неговите усилия не стигаха на мърсисайдци да подложат на натиск домакините си. Вместо това Челси можеше да поведе с два гола в 57-ата минута, но Брад Джоунс отново с блестяща намеса попречи това да стане.

След центриране от пряк свободен удар Фернандо Торес се извиси и стреля с глава, но вратарят на Ливърпул отрази. При последвалите добавки Джон-Оби Микел и Хуан Мата не можаха да промушат кълбото покрай телата на играчите на "червените" и до ново попадение не се стигна.

Въпреки че изоставаха значително по отношение на играта, гостите успяха да стигнат до гол, като той също падна при изпълнение на ъглов удар. В 73-ата минута Стивън Джерард центрира от корнера, Джейми Карагър насочи топката с глава към далечната греда, а там Суарес почти от упор също с глава разстреля Петър Чех - 1:1.

Ливърпул впечатли с ефективността си, защото това бе първият удар в очертанията на вратата на Челси, като преди почивката те бяха регистрирали само един далечен изстрел на Суарес, който по никакъв начин не притесни Чех.

Във въпросната ситуация направи впечатление, че уругвайският нападател отпразнува попадението си напълно сам и никой от съотборниците му не отиде да го поздрави.

В следващите минути Челси опита да упражни натиск, но действията на играчите в синьо бяха припряни и не се стигаше лесно до противниковото наказателно поле. Отгоре на всичко с една контраатака Ливърпул можеше да осъществи пълен обрат в 83-ата минута.

Джерард изведе Рахим Стърлинг добре по дясното крило, а младокът веднага центрира в наказателното поле за резервата Сусо, който беше напълно сам, но стреля разочароващо неточно.

Челси отговори с ново центриране след статично положение, но този път Бранислав Иванович с глава отправи удар високо над горната греда.

В 86-ата Ливърпул имаше втори огромен шанс да излезе напред в резултата, след като Суарес беше изведен очи в очи с Чех още преди наказателното поле. Вратарят на Челси излезе напред и отклони топката при опита на уругваеца да го преодолее.

Така финалните напрегнати минути не предложиха повече попадения и двата тима поделиха точките.


Станете почитател на Класа