Путин кани Борисов да прави първа копка на "Южен поток"

Бойко Борисов е получил покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток" Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море.

Оттам ще тръгва тръбата, която, след като мине по дъното, ще излезе край Варна. Официалната покана от руснаците е и до енергийния министър Делян Добрев, както и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. Очаква се Владимир Путин да събере на копката държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта. Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия, заявиха правителствени източници.

Очаква се на 15 ноември в страната ни да пристигнат шефовете на "Газпром" за взимането на окончателното решение за строежа на "Южен поток" у нас. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ.

Сделка 2 в 1 ще подпишат София и Москва в четвъртък. На 15 ноември шефовете на "Газпромекспорт" и "Булгаргаз" ще поарафират договора за доставка на руски газ от Нова година, а акционерите в проектната комисия "Южен поток България" ще сложат парафи под документа, който дава старт на строежа на "Южен поток". Очаква се газовият договор да е за 6 години и да предвижда значително по-облекчени условия и по-изгодна цена за страната ни. Едно от тях е отпадането на посредниците. Сега те са "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт", които оскъпяват горивото до България. Все още не е ясно дали страната ни ще има право да изнася руски газ, който не може да потреби. С това е свързана и клаузата "Take or pay" (Вземай или плащай), като предстои да бъдат договорени количествата, при които ще се задейства. Цената също не е съобщена, но и София, и Москва твърдят, че новите условия предвиждат намалението й. "И купувачът, и продавачът са доволни", коментира говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов. По-ниската цена ще даде сериозна глътка въздух за родната промишленост, а хората ще получат по-евтино парно.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа