Защо плачът е полезен

Сълзите са необходими за нашето здраве, откриха учени от Минесота, които изследвали въздействието на плача върху човешкото тяло.

Според тях редовният плач облекчава стреса и намалява риска от сърдечен удар. Сълзите са отдушник за емоциите, като карат 88,8% от хората да се чувстват по-позитивно, показват новите данни.
Когато ни се доплаче, започваме да дишаме по-дълбоко, което намалява нивата на кортизол (хормонът на стреса), а този фактор нормализира кръвното налягане.

Освен това в сълзите, причинени от стрес, специалистите изолирали вещество, което се натрупва с течение на времето в организма и може да доведе до сърдечен удар. Чрез плаченето тази субстанция се изхвърля от нашето тяло и ни защитава от запушване на кръвоносните съдове.

Най-добре е да плачем веднъж седмично, но да не прекаляваме с ридаенето, защото в противен случай ще получим бръчки по кожата на лицето. Американските експерти обясняват още, че в състава на сълзите влизат 98,2% вода, 0,8% минерални соли (главно натриев хлорид) и около 0,1% белтъчини.

Станете почитател на Класа