Тренирани мишки заменят кучетата в търсенето на контрабандни експлозиви

Мишките скоро могат да заменят кучетата като предпочитан помощник при полицейските проверки за бомби и наркотици, писа „Дейли мейл“. Израелска компания за сигурност е обучила гризачите да известяват пазачите за наличието на експлозиви, наркотици и други видове контрабанда. Tamar Group, притежавана и управлявана от бивши членове на израелските специални части, казва, че продуктът й е способен да преобрази вътрешния пазар за сигурност. “Сетивата на животните са много по-добре развити от човешките и по-усъвършенствани дори от най-развитите сензори за сигурност, създавани някога от човека”, казва изпълнителният директор на компанията Боаз Хаюн.
Системата ни превръща животните в нещо като биологични сензори, като за целта се използват специално обучени лабораторни мишки и се проследяват техните реакции на външни стимули. “Мишките биват по
ставени на входа на пункт или инсталация за проверка и когато доловят нещо подозрително, сензорите отчитат физиологичните им реакции и предават информацията към компютър, който анализира данните и уведомява служителите по сигурността”, пояснява Хаюн. Системата е разработвана в продължение на шест години, а компанията планира да пусне на пазара различни версии на продукта за приложение на летища и товарни терминали, при иснпекции на превозни средства и други случаи.


Станете почитател на Класа