Китай посяга на "Голямата тройка"

Рейтинговите агенции "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич" са "законодателите" на пазара за финансови услуги. Без тяхната оценка не може да мине нито един финансов играч. Сега явно ги очаква конкуренция от Китай.

Трите големи рейтингови агенции "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич" имат и личен принос за избухването на кризата: през 2008, в самото й начало, те все още даваха най-добри оценки на закъсалите американски банки, натоварени с невъзвръщаеми кредити. Критиката към споменатите агенции, които са монополисти в бранша, беше огромна, но въпреки това те си остават първостепенен фактор в сегашния финансов свят. Те си поделят 95 процента от пазарите за оценка на бонитет - без тази оценка не може да мине никой.

"Трите големи" обаче скоро може да се сдобият с конкуренция от Китай. В края на октомври китайската рейтингова агенция "Дагун Глоубъл" /Dagong Global Credit/ обяви, че основава джойнт венчър съвместно с руската "РусРейтинг" и американската "Иган-Джоунс". Новата Universal Credit Rating Group иска да предлага "независими оценки и да стимулира реформата в международната рейтингова система", се казва в декларация на тримата основатели. Новата агенция ще започне дейност в рамките на следващите шест месеца. Десетки малки фирми в бранша от над 20 държави вече са заявили интерес да се присъединят към групата, чието седалище ще бъде в Хонконг.

Има ли изобщо независимост?

Без тяхната благословия нищо не става

Независимостта би била от изключителна важност за новата рейтингова агенция. Но точно в това отношение съществуват съмнения. От "Дагун" например уверяват, че тя е частна фирма, в която китайското правителство не се меси. Само че ръководството на фирмата е тясно свързано с китайската политика - шефът Гуан Жанхонг е член на Комунистическата партия. Преди да се прехвърли в частната икономика, е работил за правителството.

Днес освен ръководител на "Дагун", е консултант на кабинета в Пекин. "В Китай е трудно да си срещу правителството и държавата", казва германският финансов експерт Оливер Еверлинг. По неговите думи не е възможно да се изгради рейтингова агенция в Китай, ако тя предварително не е заявила и доказала своята лоялност към правителството.

Участниците в джойнт венчъра са опитват да опровергаят всички съмнения в независимостта на новата грапа. В съвместна декларация "Дагун", "Иган-Джоунс" и "РусРейтинг" уверяват, че "по никакъв начин няма да представляват интересите на някоя страна или група".

Време и за нови играчи

Офис на китайската рейтингова агенция "Дагун"

През последните години критиката в Европа спрямо "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич" нараства все повече. Както посочва икономистът професор Манфред Гертнер - има сериозни индикации, че в последните десет години различни европейски държави са получили много по-слаби оценки, отколкото би могло да се изчисли на базата на техните финанси и на цялостното състояние на икономиките им.

Гертнер приветства появата на нов участник на пазара на рейтингите, като отбелязва, че местонахождението му не играе толкова важна роля. Затова пък има много по-важен проблем: "Той е в комплексната обвързаност на рейтинговите агенции с финансовата индустрия чрез структурите на собственост, стремежът към печалба, но също и покрай личните контакти". Създаването на новата универсална рейтингова група може да изостри конфликтите на интереси между агенциите особено, ако новата агенция вземе за пример бизнес-модела на "Иган-Джоунс". За разлика от "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич", при "Иган-Джоунс" купувачите плащат за рейтинга на ценните книжа, а не на техните емитенти.

Всъщност конкуренция за монополистите се задава не само от Китай - и създаването на Европейска рейтингова агенция напредва. Инициираният от консултантската компания "Роланд Бергер" проект най-вероятно ще стартира през следващата година. Влиятелната германска фондация "Бертелсман" също има планове в това отношение - за създаването на международна некомерсиална рейтингова агенция.


www.dw.de/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%8F%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0/a-16391140

Станете почитател на Класа