23 години от създаването на Конвенцията за правата на детето на ООН

10 Общини - приятели на детето поемат ангажименти към децат.

На 20 ноември 2012 г. отбелязваме 23 години от създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето. По повод годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето, 10 Общини, приятели на детето в България обявяват официално ангажиментите си към децата за 2013 година. Това са общините Тунджа, Павел баня, Враца, Чирпан, Раднево, Димитровград, Шумен, Велико Търново, Козлодуй и Смолян.

„Община, приятел на детето" е световна инициатива на УНИЦЕФ, в която местните власти поемат ангажимент да осигуряват максимално добри условия за благосъстоянието на децата, съгласно правата, дадени им от Конвенцията на ООН. В България има 16 общини, поели този ангажимент и статут - София, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Вълчи дол, Димитровград, Добрич, Козлодуй, Павел баня, Пловдив, Раднево, Свищов, Тунджа, Шумен, Чирпан. Общините Петрич, Смолян и Сливен в момента кандидастват за статут.

Някои от заявените от общините ангажименти към децата и приоритетите в общинските политики през следващата година са:

Община Враца се ангажира през следващата 2013 година да: продължи да осигурява средства за медицински изследвания за приемане в детска градина на деца от социално слаби семейства за четвърта поредна година, както и да запази социалните преференции и размерите на таксите за ползване на детски ясли и детски градини.

Община Чирпан се ангажира да популяризира правата на детето сред гражданите; да организира седмица на детското участие в периода 19 - 23 декември 2013 година; да направи поручване сред децата и младежите за предпочитаните от тях дейности и събития през лятната ваканция, които да бъдат организирани от общината; да организира различни форми за групова работа с деца в риск и специални нужди от подкрепа. Общината ще обърне специално внимание на децата с увреждания, деца с наднормено тегло, деца в конфликт със закона, както е на непълнолетните майки;

Община Димитровград се ангажира през 2013 година да запознае децата с тяхните права; да развива приемната грижа като алтернатива на настаняването на деца в институциите, да обезопаси пешеходните маршрути до училищата в общината, както и да проведе информационна кампания «Пазете децата» сред участниците в движението.

Община Раднево се ангажира през следващата 2013 година да осигурява заетост на родители на деца с увреждания; да подпомага младежите от общината, като амбицира и финансира техните инициативи; да организира детски празници; да награждава деца с изявени дарби.

Община Шумен се ангажира през следващата 2013 година да работи с Ученически парламент - Шумен, като подкрепя активните млади хора и съдейства за осъществяване на техните инициативи; да продължи услугите в общността за деца и семейства като алтернатива на настаняването на деца в институции; да санира три детски ясли и да осигури подходящи условия за децата в тях.

Община Смолян през 2013 година ще изгради зони за отдих за свободното време в кварталите на града, като общината ще организира обсъждания с децата и родителите за градската среда; ще проведе информационна кампания за закриване на дома за деца от 0 до 3 години; ще организира различни събития за деца с увреждания с участието на техни връстници.

Община Велико Търново ще предостави възможност на децата и младежите да участват в заседания на комисии на общински съвет при обсъждане на въпроси, касаещи тяхното благосъстояние; ще институционализира участието им при обсъждане и консултиране на Общинските политики за деца и младежи; ще привлича родителски организации при обсъждания, работни срещи и др. събития, касаещи благосъстоянието на децата.

Община Павел баня се ангажира през следващата 2013 година да изпълнява мерки по Общинска програма за информираност и профилактика на детското здраве и по стратегия за образователна интеграция на децата и учениците от малцинствата 2012-2015 г.; да осигури ново оборудване във физкултурните салони на детските градини в община Павел баня.

Община Тунджа се ангажира през следващата 2013 година да работи по основните елементи на управление на една Община - приятел на детето. Част от ангажиментите на общината са участие на децата в обсъждането на въпроси и теми свързани с тях, както и приемане на индикатори за детското благосъстояние, които да се следят, обобщават и анализират с цел подобрение при формулиране на общинските политики; информационна кампания за правата на децата.

Община Козлодуй работи по пан за действие, който включва сферите на детското благосъстояние: детско участие, образование, здравеопазване, отдих и свободно време, както и мониторинг и оценка на общинската политика.

Повече информация за поетите ангажименти от общините по повод годишнината от Конвенцията на ООН за правата на детето може да намерите в приложение на адрес: http://bit.ly/Td0a50

.


Copyright © CROSS Agency Ltd

Станете почитател на Класа