Гърция ще почака още няколко дни за помощта

Еврозоната не успя да постигне през нощта срещу сряда съгласие, което ще отвори пътя за деблокиране на финансовата помощ за Гърция. Министрите на финансите ще се съберат отново в понеделник, съобщиха в изявление оттам.
"Министрите обсъдиха широко проблема и бе постигнат напредък, като се посочиха редица възможни инициативи, които трябва значително да подобрят устойчивостта на дълга", се казва в изявление на групата министри.
Срещата на финансовите министри от еврозоната /еврогрупата/ бе прекратена след повече от 11 часа обсъждане, "за да може да се извърши техническа работа по някои елементи от пакета".
Еврогрупата се събира отново в Брюксел в понеделник, 26 ноември.
Казвайки, че е "малко разочарован", лидерът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумение ще бъде "възможно в понеделник".
Еврозоната по-специално трябва да намери начини за намаляване на огромния гръцки дълг, който заплашва да достигне 190% от БВП през 2014 г.
Междувременно, групата министри приветства мерките, предприети от Гърция /"приоритетни действия"/ срещу финансовата помощ, обещана от Европейския съюз и МВФ.
"Тези усилия демонстрират силна ангажираност на /гръцките/ власти за бюджетните корекции", се казва в изявлението

Станете почитател на Класа