Росен Плевнелиев: Затваряме социалните домове за изоставени деца

България е поела категоричен ангажимент и ще го изпълни. До 15 години ще закрием всички социални домове и институции за изоставени деца.

Това заяви Росен Плевнелиев при откриването на международната конференция организирана от УНИЦЕФ "Спиране на настаняването на деца до три години в институции: подкрепа на семействата в отглеждане на малки деца". Според президента - това е тежка реформа, но тя ще бъде изпълнена в интерес на децата. Важно е да осъзнаем, че ранното детство от зачеването до първите години след раждането е много важен период за развитието на детето. През първите години детето овладява и усъвършенства способностите си да се движи да говори. Ето защо неблагоприятните външни фактори могат да укажат много лошо влияние върху развитието на детето, допълни той.

Децата има нужда от сигурност, топлина и преди всичко от любов. Хроничният и силен стрес, който дете преживява, когато живее в ужасни условия, може да предизвика промени които да се отразят пагубно на способностите. Всеки три месеца, прекарани в институция, забавят развитието на детето с един месец, посочи Плевнелиев. Институционалната грижа има нисък разход, но в дълготраен план представя недобри резултати. Приемната грижа има най-високо съотношение в посока разход от всички грижи за децата. Детето, което не може да развие своя вроден потенциал, е загуба за всички, каза Плевнелиев.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа