Продължава официалното посещение на вицепремиера Цветан Цветанов в САЩ

През третия ден от работното посещение в САЩ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов проведе срещи в Държавния департамент на САЩ с посланик Даниел Бенджамин - ръководител на Бюрото по въпросите на контратероризма, както и с водещи експерти от Държавния департамент в тази област, съобщиха от пресцентъра на МВР. По време на срещите бяха обсъждани въпроси от двустранен интерес, свързани с терористичната активност в глобален и регионален план, както бяха обсъждани и конкретни политики за терористичното противодействие.
Посланик Бенджамин изказа благодарност за своето ползотворното работно посещение в България преди няколко месеца и изрази задоволство от факта, че със сегашното посещение на вицепремиера Цветанов в САЩ диалогът по толкова важни за двете страни стратегически въпроси продължава почти без прекъсване. Според посланик Бенджамин нивото на сътрудничество и взаимодействие с българските правоохранителни органи е на изключително високо ниво, а българското правителство е надежден партньор в борбата с международния тероризъм и съпътсващите го криминални дейности. Доказателство за това са множеството съвместни програми и инициативи, в които българските правоохранителни органи участват, както и големите количества наркотици заловени през последната година от МВР, съвместно с американски и европейски партньорски служби. И двете страни достигнаха до съгласие, че нарко-тероризмът се превръща във все по-сериозна заплаха за демократичните общества, поради което е необходимо специално внимание от страна на правоохранителната общност.
Министър Цветанов изказа благодарност от името на българското правителство за цялостната подкрепа от страна на американската администрация по въпросите, касаещи противодействието на тероризма и организираната престъпност. Вицепремиерът сподели, че стратегическият характер на нашето сътрудничество се е проявил най-добре в първите часове след атентата в Сарафово, когато всички служби на САЩ представени в България са предоставили пълният оперативен капацитет на своите представителства с цел подпомагане на първоначалните действия по разследването. На по-късен етап това сътрудничество е продължило с конкретни оперативни задачи и решения, свързани с разследването на атентата. Посланик Бенджамин заяви, че подобно действие е абсолютно логично и необходимо, когато става въпрос за защита на добър и сигурен съюзник какъвто е България.
По време на срещата бяха постигнати конкретни договорености за увеличаване обема на курсовете за обучение на служители от МВР в областта на контратероризма, както бяха набелязани и конкретни инициативи за представяне на експертно ниво на най-добри контратерористични практики, методи и форми на противодействие.
В самият край на срещата посланик Бенджамин увери министър Цветанов, че България винаги може да разчита на помощ и подкрепа от САЩ в борбата с международния тероризъм.

Станете почитател на Класа