БСП обяви бойкот на избора на конституционен съдия

Коалиция за България няма да участват в процедурата по издигане и изслушване на кандидатури за нов член на Конституционния съд. Това заяви от трибуната на парламента народният представител Любен Корнезов.
По-рано председателят на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова обяви, че Комисията по правни въпроси предлага да се открие нова процедура за избор на съдия в КС от квотата на НС през 2012 г.
Няма да участваме, защото изборът на конституционен съдия е предрешен с политически пазарлъци между ГЕРБ и част от ръководството на СДС. Бойко Борисов прекрачва своите правомощия с цел да узурпира Конституционния съд и неговата власт. Народното събрание е унижено и мнозинството от ГЕРБ и техните сателити са въвлечени в една противоконституционна дейност, подчерта депутатът.
Ние не можем да участва в този политически фарс, който нарушава Конституцията и демократичните принципи, независимостта на Конституционния съд и съдебната власт, категоричен бе Корнезов.
Според него процедурните правила, които се предлагат, са същите. Те са една от основните причини, които забъркаха скандала с Венета Марковска. Тук няма никаква прозрачност, публичност или демократичност, няма значение качеството на конституционния съдия. Има само политическа далавера. Процедурните правила са само една политическа маска, която води до маскарад, каза още той.
Ако искаме да запазим своята чест и достойнство, не гласувайте тези правила или гласувайте против тях, призова депутатите в края на изказването си Корнезов.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа