Фонд „Научи изследвания“ се включи в борбата с рак на гърдата

За първи път голяма част от научната общност се обедини и се включи в дарителската инициатива за борба с рак на гърдата „За живота“, която е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на столична община.
Инициативата бе подета от двама млади учени, ръководители на проекти, д-р Андрей Аладжов от Института по археология към Българска Академия на Науките и д-р Ралица Берберова от Нов Български Университет. Към идеята се включиха и много други ръководители на проекти, финансирани от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Желанието на учените е да отделят от личните си хонорари, като средствата ще се насочат пряко в борбата с рак на гърдата. Благородната кауза бе подкрепена от ФНИ като домакин на инициаторите.
На срещата присъстваха представители на столична община, изпълнителният директор на Специализирана Болница за Активно Лечение по Онкология (СБАЛО) доц. Здравка Валерианова и учени от различни институции и университети. Броят на заявилите готовност да се включат учени се очаква   да надхвърли 1200 души. С набраните средства ще бъде закупен първият и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция. Този уред ще улесни лечението и възстановяването на жените, директно ще унищожи кръвоснабдените ракови клетки и минимално ще засегне здравите органи.



Проф. Рангел Гюров
                                                       Д-р Ралица Берберова



















Станете почитател на Класа