Орлин Горанов: За мен българските лекари са герои!

Орлин Горанов е сред най-популярните у нас изпълнители. Роден е на 8 август 1957 г. в гр. Берковица. Той е възпитаник на хор “Бодра смяна“ и е пял в Ансамбъла на ГУСВ. През 1990 г. завършва оперно пеене и до днес се изявява на оперна сцена. Едно от емблематичните му изпълнения е песента “Светът е за двама”, като през годините е правил редица успешни дуети с популярни изпълнители, като Кристина Димитрова, Марияна Попова и Тони Димитрова. Получавал е и много признания, сред които са първа награда на “Младежкия конкурс за забавна песен” през 1978 г. и голямата награда на “Златен Орфей” през 1984 г. Ето какво сподели пред в. “Доктор” Орлин Горанов за своето здраве и за впечатленията си от здравеопазването у нас.

- Г-н Горанов, успявате ли да се предпазите от върлуващите настинки?
- Изглежда, че мен настинките не ме харесват. Най-важното в случая е позитивното мислене, като никога не трябва да пренебрегваме месеците с буквата “р” в тях. Трябва да се правят и повече разходки на чист въздух сред природата, да се срещаме с добри и позитивни хора и да консумираме здрава храна, която дава енергия, като нямам предвид алкохол и други стимуланти.

- Полагате ли някакви специални грижи за гласа си?
- Да, имам си свои тайни. Най-важното от всичко обаче е човек добре да се наспива, за да може да си почива апаратът, защото музикантите работим с най-малкия мускул в човешкото тяло – гласните връзки. А все пак устата и носоглътката са вратата, през която влизат и канени и неканени гости, заради което трябва да има профилактика и много добра лична хигиена.

- А ходите ли редовно на профилактични прегледи?

- Да, когато това ми се налага. Имам много добър личен лекар, който ме напътства кога, защо и при какъв специалист трябва да отида. За всеки уважаващ себе си мъж в апогея на живота си е полезно

няколко пъти годишно да си прави контролни прегледи

Според мен за цялостното състояние на организма е нормално на всеки три месеца човек да си направи изследвания на кръвното налягане, кръвната захар, урината, холестерола и други важни параметри.

- А вие имате ли проблем с тези показатели?
- Не, аз съм беден човек и нямам такива екстри. За щастие, дори не мога да си спомня да съм имал някакви по-сериозни здравословни проблеми през годините. Трябва да се подхожда сериозно и навреме към всички проблеми със здравето.

- Какви са впечатленията ви от здравеопазването у нас?
- Уникални! Българските медици са на световно ниво и не случайно те се реализират много успешно на световния пазар. У нас имаме изключителни хирурзи, които оперират в цял свят, като имаме и редица откриватели, които са помогнали в развитието на медицината. Здравеопазването ни е на доста високо ниво, колкото и да се опитваме да го закопаем през последните години. Трябва да спрем да мачкаме българските лекари, защото за мен те са герои. В това тежко време и при тези условия те се опитват да спасяват животи с неимоверни усилия... Никой не си представя колко нервни клетки в мозъка на един хирург умират при 8-часова операция. Как може човек, който толкова години е учил и притежава уникални възможности, знания и практика, да работи за такива смешни пари. Затова и много български лекари отиват да работят в чужбина.

- Налагало ли ви се е да оставате в болница?
- Да, но беше много отдавна – като всяко нормално лудо дете, и

аз съм си чупил разни неща и съм оставал по няколко дни в болница,

докато се оправя.

- Традиционна или народна медицина предпочитате?
- Имаме едно велико име в нашата медицина – Петър Димков. Хубаво е всеки българин да има в библиотеката си неговите трудове, защото това е национално богатство. Имаме абсолютно всичко по нашите ширини, което би могло да ни излекува, и човек трябва да има някаква култура в това отношение. Нашите баби навремето са правили по такъв начин седмичното меню, че да има абсолютна хармония на всички жизнено необходими хранителни продукти и вещества. Така че, когато човек се храни с култура, шансът да има проблеми е по-малък. Но в момента така ни е завъртял животът, че се оправдаваме с липсата на време за подобни неща. Не това е причината, а липсата на желание, защото има време за всичко. А здравето е нещо, което трябва винаги да е на първо място за нас в този живот. Защото, когато човек не е здрав, той започва да не мисли здраво, да изпада в параноя и нещата стават непоправими.

- Как поддържате здравословен начин на живот? Спортувате ли нещо?
- Естествено! Практикувам най-различни спортове, като шах, морски шах и табла, в които се изисква много добра физическа концентрация и координация. Освен това обичам груповите спортове, като футбол, баскетбол, волейбол и други, в които има топка. В ранното си детство пък съм бил дълги години лекоатлет в отбора на “Левски – Спартак”, което в момента ми помага да практикувам най-великия спорт – ходенето. Хубаво е човек веднъж на ден да се изпоти и да огладнее, защото така организмът функционира нормално.

- Каква според вас е причината все повече деца да са с наднормено тегло?
- Основната причина е консумацията в заведенията за бързо хранене. Когато се храниш с ГМО продукти, идва момент, в който организмът усвоява определена част от храната, друга ги изхвърля, но остава една част, която се складира.

Именно това е “модерната болест” – наднормено тегло

Но е много трудно да се изберат продукти, които не са ГМО, защото те са в плодовете, зеленчуците, месото... Няма къде вече да се намери здравословна храна, пък и организмът ни е привикнал към “отровите” до такава степен, че екологично чистата храна ни се струва странна на вкус, а понякога дори и безвкусна. Но всичко е въпрос на психологическа нагласа, защото всички проблеми започват от главата.

Киселото зеле обаче ме изкушава наистина непрекъснато!

- Има ли някакви новини около вас?
- Този месец е много приятен, защото бях поканен да участвам в юбилейните концерти на Маргарита Хранова и на Нели Рангелова. За коледните и новогодишните празници ще подготвя специални изненади, но все още предпочитам да ги запазя в тайна. Плаша се от повсеместната психоза за Апокалипсис на 21 декември т.г., която доби наистина големи размери. Хората не стъпват здраво на земята, което няма да доведе до много положителни емоции. Природата е велика и колкото повече се опитваме да я надвием, толкова повече тя ни удря шамар, за да ни покаже, че ако не живеем в хармония с нея, ще стане неприятно с природни бедствия, като земетресения, урагани, наводнения... В такива ситуации хората се променят и започват да мислят по различен начин.

Станете почитател на Класа