НС гласува "Бюджет 2013" на второ четене

Днес в 9 часа Народното събрание ще гласува на второ четене "Бюджет 2013".

В началото на ноември, той бе приет на първо четене. Само ГЕРБ и независимите депутати го подкрепиха. Атака, ДПС, Синята коалиция и БСП гласуваха против.

ДПС обяви, че ще гласува против, както и при първото гласуване. БСП отложи темата за вота на недоверие към кабинета след гласуването.

Финансовият министър Симеон Дянков похвали бюджета за 2013 г. като реалистичен и поясни, че реалистичен означава изпълним. Като аргумент той посочи, че прогнозите на ЕК за България са за 1,4% икономически растеж, на нашите експерти - 1,9%, но бюджетът е сметнат на 1,2%, „Считаме, че с тази консервативна политика ще имаме изпълним бюджет", заяви Дянков и каза, че няма да има неразплатени разходи.

Бюджет 2013 се концентрира върху увеличаване на доходите. Това заяви Дянков при представяне на бюджета за следващата година.Той изтъкна, че приоритетно се осигуряват средства за мерки в областта на социалната политика, подчертавайки, че пенсиите ще бъдат индексирани от 1 април 2013 г. Другите приоритетни сектори за бюджета през следващата година, по думите на Симеон Дянков, са култура, здравеопазване, публична инфраструктура и селско стопанство.

Бюджетът няма как да задоволи всеки, но все пак трябва да има приоритети. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по повод приемането на бюджет 2013 г. на първо четене и многото критики към него.

Радвам се, че културата ще получи повече, че ще се дадат повече пари на пенсионерите - над 600 млн. лв., ще се дадат пари за образованието, повече за здравеопазване. Не всички ще бъдат доволни, но трябва да има приоритети, подчерта Плевнелиев.

По въпроса дали това са правилните приоритети президентът каза, че задължително трябва да се даде повече на учителите и пенсиите трябва да се увеличат. Плевнелиев посочи, че е съгласен с бюджета такъв, какъвто е и подчерта, че е много важно в какво ще бъдат насочени парите, така че да има по-голям ефект.


Станете почитател на Класа