Затваря ли Казахстан вратата в космоса?

Казахстан има намерение да преразгледа споразумението с Русия по космодрума "Байконур". Не се изключва, че в близко бъдеще Астана ще повдигне въпроса за прекратяване на арендуването на космодрума. Оправдан ли е този стремеж?
Споразумението за арендуване на космодрум "Байконур" се е изчерпало. Това заявление направи тези дни ръководителят на космическия отрасъл на Казахстан Талгат Мусабаев. Според него, Русия и Казахстан следва съвместно да използват космодрума. А за целта следва да се създаде ново споразумение, което да не се основава върху отношения на аренда.

Сега Москва използва "Байконур" въз основа на договора, който изтича през 2050 година. Обслужването на комплекса коства на Русия над $100 милиона годишно. Скъсването на действащото споразумение и може да е свързано и с промяната на политическия курс на Казахстан, казва експертът от агенция „Инвесткафе” Кирил Маркин:

- Тук са възможни няколко варианта. Първо, те планират тази площадка за свои цели. Друг вариант е политическият: желанието и занапред да лансират някакви свои интереси, чрез пазарлък с Русия.

Не се изключва, че на поредната вълна на популярността на изследванията на космоса, Казахстан проявява амбициите си на самостоятелна космическа държава. Но без коопериране с Русия Астана я чакат сериозни трудности, казва руският експерт Наталия Харитонова:

- Кадровата криза се точи в Казахстан още от средата на 90-те години, след масовото емигриране на специалисти от различни отрасли. Дори когато Казахстан правеше инициатива за създаване на банка за ядрено гориво на своя територия, че изясни, че той не разполага със свои специалисти. Смятам, че в космическата сфера положението е аналогично.

За реализиране на собствена космическа програма на Казахстан ще му потрябва опит, професионални кадри. А това, на свой ред, ще поиска участие на Русия, смята Кирил Маркин:

- Това е толкова специфичен отрасъл, че бързо не се подбират и обучават съответни кадри. Ще се наложи кадри да се привличат от Русия, за което пък се иска финансиране. Но последното се привлича доста сложно, защото става дума за една солидна сума пари, което пък правителството на Казахстан евентуално няма да поиска да го прави.
В средата на тази година в Русия започна изграждането на собствен космодрум „Източен”. Първото изстрелване от него се планира за 2015 година. Според експерти, това е напълно логична крачка в днешната геополитическа ситуация. През последно време Русия не винаги среща приятелска политика от страна на съседите, на територията на които се намират стратегически важни обекти. Например, Габалинската радиолокационна станция в Азербайджан, използването на която от Русия е прекратено.



















Григорий Миленин, Алексей Ляхов

Станете почитател на Класа