Детските социални помощи се обвързват и с посещение на градина

Без особени разисквания законопроектът за месечните социални помощи за деца бе гласуван от народните представители с 91 гласа "за" и 2 - "въздържали се", предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите Емилия Масларова и Драгомир Стойнев предлагат в свой законопроект, който се разглежда днес на първо четене в Народното събрание, получаването на месечни социални помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца да се обвърже освен с редовното посещение на училище и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в училищата за задължителна предучилищна подготовка на децата.
Новият допълнителен критерий обаче да не се прилага за децата с трайни увреждания. Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.
По този начин, според вносителите, ще се осигури редовното посещение на подготвителните групи на деца от семейства, които получават месечни помощи за деца и ще се осигури по-плавен преход към първото равнище на образователната система. Също така ще се разнообрази репертоара от мерки за намаляване на броя на незаписалите се в първи клас, както и предотвратяване на ранното отпадане от образователната система поради несправяне с учебния материал и изискванията за неговото усвояване. В допълнение, ще се подобри насочеността на социалните трансфери за домакинствата.
Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка по реда на Закона за народната просвета, от една страна, и ще даде възможност за промяна на нормативните актове по прилагането на Закона за семейни помощи за деца, от друга страна.
Очевидно е, че този законопроект е свързан с една етническа група, която има този проблем, заяви по време на дебата депутатът от ДПС Хасан Адемов. А според колегата му от ПГ Лютви Местан новите текстове в закона поставят и въпроса за родителската отговорност.

















БГНЕС







Станете почитател на Класа