Прокурор по проваленото дело "САПАРД" предложен за повишение



Наблюдаващият прокурор по проваленото разследване за източване и изпиране на 7.5 млн. евро от Програма САПАРД Андрей Андреев е предложен за повишение от настоящия си шеф – ръководителят на спецпрокуратурата Светлозар Костов, съобщи във вторник "Правен свят".

Костов е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет (ВСС) за назначаването на Андреев за негов заместник. Предложението се гледа във вторник от Комисията по предложения и атестиране и вероятно след Нова година ще бъде вкарано в дневния ред на заседание на съвета.

Преди да отиде на работа в спецпрокуратурата, Андрей Андреев бе обвинител в Софийската градска прокуратура, където бе наблюдаващ по делото САПАРД. Именно с негово постановление делото е било разделено на две – за измама и за пране на пари, припомня "Правен свят".

Софийският апелативен съд обаче върна първото производство на досъдебна фаза заради груби процесуални нарушения, а по делото за пране на пари всичките шестима подсъдими бяха оправдани. В мотивите си съдебният състав посочи, че една от причините за провал на делото е именно неговото разделяне.

Тъй като протестът срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков бе оттеглен от прокурора от САП Стойчо Ненков, за което срещу него са образувани наказателно и дисциплинарно производство, прокуратурата ще поиска от ВКС възобновяване на делото заради процесуални нарушения.

















"Правен свят"


Станете почитател на Класа