САЩ признаха новата коалиция на сирийската опозиция

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че САЩ признават новата коалиция на сирийската опозиция за законен представител на сирийския народ, съобщиха осведомителните агенции.

В интервю за американската телевизия Ей Би Си Обама каза, че според Вашингтон Коалицията на сирийската опозиция обединява достатъчен брой групировки и е достатъчно представителна. Затова САЩ смятат новата групировка за единствен легитимен представител на сирийците.

Това е голяма крачка

 в международните дипломатически усилия да се сложи край на режима на сирийския президент Башар ал Асад, заяви американският президент, но добави, че несъмнено признанието от страна на САЩ означава и голяма отговорност за сирийската опозиция.

Признаването на коалицията разчиства пътя за по-голяма американска подкрепа за организацията, отбелязва АП. Ройтерс обаче подчертава, че това

 

все още не означава, че се разрешава въоръжаване на сирийските бунтовници,

нещо, което Обама упорито отказва да направи.

ЕС обяви, че смята за законен представител на стремежите на сирийския народ още на 19 ноември.

Признаването от САЩ на опозиционния съвет ще бъде важна тема на започващата днес в Мароко международна конференция за кризата в Сирия. В срещата на страните "Приятели на Сирия" трябваше да участва и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Тя обаче отмени пътуването си по здравословни причини.

Делегацията на САЩ ще води зам.-държавният секретар Уилям Бърнс, съобщи АП, цитирайки говорител на Клинтън.

 












АП,


Станете почитател на Класа