Плевнелиев доволен от преодоляването на разкола в църквата

За да бъде успешна България, институциите трябва да действат заедно в интерес на обществото, което представляват и на което служат. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след посещението си в Светия синод на Българската православна църква. Срещата е част от редовния диалог на държавния глава с представителите на различните вероизповедания в България. Президентът подчерта, че с днешното си посещение в Светия синод отдава почит и на делото на блаженопочившия патриарх Максим.

Росен Плевнелиев посочи, че обществото очаква от Българската православна църква да вземе сама решението за избор на най-достойния за нов патриарх. “Това ще укрепи силата и единството на църквата ни и ще я утвърди като институция, обърната към хората и към техните проблеми”, коментира държавният глава. Президентът приветства преодоляването на разкола в БПЦ със завръщането в лоното й на епископ Инокентий. “Интеграцията, а не разделението създават силата”, коментира Росен Плевнелиев.

Президентът бе категоричен също така, че като държавен глава ще подпомага намирането на решение на откритите въпроси със статута на българските черкви в чужбина.

Предстои посещение на държавния глава в Главното мюфтийство.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа