Град Детройт отива в историята?

Правителството на САЩ обмисля да закрие град Детройт заради деградацията му, съобщава "Росийская газета".

През 60-те и 70-те г. на миналия век центърът на американското автомобилостроене въплащаваше в себе си цялата мощ на индустрията и промишлена Америка. Сега обаче градът е в плачевно състояние, посочва "Стандарт".

Миналата седмица сенаторъг в Конгреса от Мичиган - Рик Джоунс, официално предложи Детройт да бъде "разформирован", а общинските активи и собственост да се разпределят между съседнинте градове в щата.

"Ако не ни остане друг избор, трябва да разгледаме и този вариант, да помислим за всички алтернативи", заяви Джоунс. Той добави, че ако става въпрос за банкрут, ще пострада всеки работник и самият град, на когото ще се нахвърлят като лешояди всякакви спекуланти и ще разпилеят богатсвата му. 

Въпреки това Рик Снайдер, губернатор на Мичиган, макар да не поддържа идеята Детройт да бъде опразнен административно, не изключва тази възможност. "Детройт трябва да реши своите проблеми и ние сме го подкрепяли, предлагайки различни идеи и мисли", каза той.

Бюджетните проблеми на Детройт, където се намира "голямата тройка" – щабквартирите на най-големите американски автомобилостроителни компании GM, Ford и Chrysler, за последните години станаха хронични.

И без това лошата ситуация с финансите през текущата година се влоши дотолкова, че още в средата на годината градът може да остане съвсем без пари. Управата упорито отказва да утвърди тригодишен контракт на стойност 300 хиляди долара с юридическа компания, която да се заеме с оздравяването на градската хазна. Това е сред основните условия на ръководството на щата Мичиган, за да разгледа помощ за града в размер на 130 милиона долара.

Сега за кмета на Детройт, който не може са намери общ език с градския съвет, не остава нищо друго, освен да разпусне всички сътрудници на общинските служби в неплатена отпуска. Това наистина ще се наложи, ако до края на годината не бъдат намерени недостигащите 30 милиона долара, за да се запълнят дупката в бюджета. А целият дълг на града в дългосрочни облигации достигна колосалните 12 милиарда и как ще се покрие той никой не се наема да каже.

За последните 15 години Детройт преживя истинска демографска катастрофа – между 2000 и 2010 г. оттук са избягали 25% от населението. Според последното преброяване, днес там живеят около 700 000 души – с четвърт милион по-малко отколкото през 2000 г.

























"Росийская газета"


Станете почитател на Класа