Хокинг: Живея за мига, сякаш всеки мой ден може да е последен

Нов документален филм ще открехне всички тайни на невероятния живот на един от от най-великите умове на съвременността – Стивън Хогинг. Трейлърът на филма "Хокинг" започва с думите на 71-годишния учен: "Това е малко пътешествие през моя живот."

Картината е запечатала развитието на един от най-великите научни дейци от последното столетие. В нея особено нагледен става контрастът между силата на човешкия разум и физическата слабост на тялото, пише Daily Mail.

Наричан "наследник на Айнщайн", "популяризатор на науката", "гений", "звезда на науката", днес Хокинг е най-четеният и популярен учен.

"Бих искал книгите ми да се продават по летищата наравно с трилърите", казва той. И го постига. Книгата му "Кратка история на времето" (1988) се превръща в бестселър с продадени над 10 млн. екземпляра по света. Фантастичен рекорд за научен труд! Определена роля в това играе и личната съдба на Хокинг.

Хокинг се е занимавал с проблемите на възникването на космическата сингурлярност – първично състояние на Вселената, от което тя, според теорията на Големия взрив, непрекъснато се разширява.

През 1963 г. диагноза амиотрофична латерална склероза приковава учения към инвалидната количка, но това не му пречи да продължи научната си работа, да се ожени два пъти и да стане баща на три деца. Хокинг общува със света с помощта на гласов синтезатор – след трахеотомия вследствие на възпаление на белите дробове ученият се лишава и от възможността да говори.

Освен научната си дейност Хокинг е вземал участие в такива популярни телевизионни шоута като "Семейство Симпсън" и "Теория на Големия взрив". "Съхранението на чувството за хумор беше изключително важно за оцеляването ми", казва самият Хокинг за телевизионните си изяви.

А актьорът Бенедикт Къмбърбач, изпълняващ ролята на Хокинг в едноименната драма през 2004 г., отбелязва трудностите, предизвикани от физическата непълноценност: "Ужасно е да имаш тяло, в което си заключен като в клетка."

Независимо от заболяването си Хокинг е успял да стане един от най-уважаваните научни дейци през последния век. За него самото разпространение на теориите му се е превърнало в особено удоволствие.

"Най-голямото ми постижение е да поощрявам стремежа на хората да изучават Космоса и нашето място в него", казва професорът.

Трогателният трейлър предоставя възможност на зрителя да погледне отвътре живота на този уникален човек. Той завършва с думите на самия Хокинг: "Стремя се да живея за мига, тъй като всеки мой ден може да е последен."

Очаква се излизането на самия филм "Хокинг" на големия екран да бъде на 20 септември.

Вижте трейлъра, сега:
























iNews.bg

Станете почитател на Класа