НАСА търси спускаеми модули

Тази седмица НАСА е направила запитване за разработката на спускаеми лунни модули. На кандидатите – частни компании, се предлагат опитът и изпитателното оборудване на американската космическа агенция, а в замяна НАСА иска да получи готови за производство спускаеми лунни модули, които да могат да използват за научни мисии още през 2018 година.

Агенцията се интересува от закупуването на спускаеми апарати от два класа – такива, които могат да доставят на лунната повърхност полезен товар между 30-100 кг и между 250-450 кг. Сред възможните мисии, представляващи интерес за НАСА, са търсене на летливи вещества на полюсите на Луната, вземане на образци и доставката им на Земята.

В НАСА смятат, че американската промишленост е достатъчно развита, за да разработи оборудване, необходимо за работа на ниска околоземна орбита и на Луната. Освен това разработката на частните лунни модули ще помогне в плановете на НАСА по изучаване на астероидите и Марс.

Отговори на запитването на НАСА ще се приемат до 2 август. Дотогава трябва да бъде представена концепция за лунните модули.

В последните години интересът към Луната е нараснал значително. За това например може да се съди по проекта Google Lunar X Prize, в рамките на който участниците в конкурса се борят за премия в размер на 30 млн. долара за разработката на лунен автоматичен спускаем космически апарат.

Победителят в Lunar X Prize трябва да измине по лунната повърхност не по-малко от 500 метра и да изпрати на Земята видео, снимки и данни. Сега в конкурса участват 22 отбора, които трябва да завършат работа към 31 декември 2015 година.



















НАСА

Станете почитател на Класа