30.1.1790 г.: Изпробвана е първата спасителна лодка на море

На 30 януари 1790 г. на река Тайн в Северна Англия е изпитана първата специализирана спасителна лодка с брегово базиране. Тя е дело на Хенри Гритхед от Южен Шилдс.Лодката получава името „Ориджинал" (Original). Нейната дължината е 30 фута (над 10 м.) и е снабдена с 10 весла.

Независимо че морската история има незапомнено начало, лодката „Ориджинал" е първото специализирано плавателно средство, предназначено за спасяване на море.

Всъщност лодката е създадена след печален инцидент, станал в реката през 1789 г. Кораб попада на плитчина по време не морска буря недалеч от устието на река Тайн в морето. И макар всичките 8 членове на екипажа да се виждат от брега, никой не се осмелява да се опита да ги спаси, защото това е равносилно на самоубийство.

След тази трагедия след английските моряци започва сериозно да се обсъжда идеята да се създаде средство за спасяване на хората на вода в буря.

Към 1839 г. над 30 брегови станции на Британските острови са снабдени със спасителни лодки. А лодката „Ориджинал" е зачислена към бреговата станция в устието на река Тайн и за 40 г. „кариера" благодарение на нея са спасени стотици човешки животи.

Сега на стража за сигурността на хората, излезли в морето, се намират многобройни устройства и приспособления – от разделяне на съда чрез прегради на обособени части до оборудването му със спасителни лодки и аварийни радиопредаватели, подаващи сигнал при бедствие. Наличието на всеки от тях на борда на съда е задължително.

Станете почитател на Класа