17.9.1871 г.: Пуснат е в експлоатация дългият 13,7 км тунел Мон Сени в Алпите

На 17 септември 1871 г. е пуснат в експлоатация железопътният тунел Мон Сени в Алпите с дължина 13,7 км, известен още като тунел Фрежюс по името на прохода над него. Той съединява басейните на река Изер във Франция и на река Дора Рипария в Италия, като преминава в посока почти север-юг, а не изток-запад. Той е най-старият от големите тунели през Алпите.Тунелът е два пъти по-дълъг от най-дългия дотогава. Прокопаването му започва 1857 г. - през август откъм италианската Бардонеция и през декември откъм френската Модена.

Строителството, проектирано от германски инженери, е планирано да бъде извършено за 25 години, но е приключено само за 14 г. благодарение на технически нововъведения, като например пневматични пробивни машини и електрическо възпламеняване на експлозивнит заряди. В последните години в строителството е използван наскоро изобретения динамит, който допълнително ускорява прокопаването. (Следващите два алпийските тунели са построени с подобни техники: на Gotthard железопътният тунел открит през 1882 г. и тунелът Simplon през 1906 г.)

След 13 г., на 26 декември 1870 г., френските и италианските работници се срещат по средата при изключителна за времето си точност: страничното разминаване е само 40 см., а вертикалното е 60 см. Инженерите тогава са се притеснявали отклоненията да не бъдат от по няколко метра дори само от неизбежните закръгления при тригонометричните изчисления и несъвършените измерителни прибори.

Тунелът е разширен през 2010 г., за да позволи транспортирането на контейнерни камиони.

Оргиналният вход към тунела откъм френската страна сега е туристическа атракция, след като е прокопан нов малко по на изток в по-здрава почва. На входа е поставен парен локомотив.

Тунелът Фрежу остава и днес важно звено във връзката между Рим и Париж , чрез Торино и Шамбери. Той обаче икономически не е ефективен и рентабилен, тъй като се изкачва на 1500 м. надморска височина и за тежкотоварните композиции са необходими по три локомотива.

Франция и Италия възнамеряват да построят високоскоростна ж.п. връзка между двете държави, която да минава под Алпите в тунел с дължина 56 км. на надморска височина 500 м. Идеята за тази отсечка бе обявена на среща на високо равнище между двете страни през 1991 г. Транспортните министри на Франция и Италия вече са подписали обща декларация за тунела по отсечката Лион - Торино, чието изграждане ще струва близо 8,5 милиарда евро.

Съобщено бе, че Рим ще поеме 2,9 милиарда евро и Париж - 2,2 милиарда евро. Тъй като става дума за трансграничен проект, той може да бъде финансиран и с еврофондове. Но несигурността около бюджет 2014-2020 на ЕС го поставя под въпрос. Вероятно ще има отлагане поне до 2030 г.

Станете почитател на Класа