Смъртник чака 4 години екзекуцията си, накрая го оправдаха

Осъден на смърт бе освободен, след като след 9 години в затвора се доказа, че не е виновен. Мануел Велес, който прекара от тези девет години 4 в коридора на смъртта, е осъден за убийството на детето на приятелката си.Той е арестуван през 2005 г и през 2008 е осъден на смърт за убийството на едногодишния син на приятелката си. Медицинските прегледи обаче доказали, че смъртоносните наранявания са били направени в момент, когато Мануел Велес е работел на строителен обект в Тенеси или на около 1000 км. от мястото на инцидента, се посочва в комюнике на Американския съюз за защита на свободите. Самият Велес не може да чете на английски и има коефициент на интелигентност 65. Той е подписал признания, без да разбира какво пише в тях. Адвокатът, който му е бил назначен, не е използвал пред съда свидетелските показания, които биха доказали, че приятелката му и майка на детето и преди е имала прояви на насилие спрямо детето. Адвокатът, който сега го представлява обяснява, че всичко това е станало защото Мануел Велес е беден и не е можел да си позволи качествена защита. Той изрази радост от решението на съда, но и тъга за годините, които са отнети от Мануел Велес, както и за преживянато от един невинен човек, хвърлен в затвора за 9 години. Според скорощно проучване от всеки 25 затворници със смъртни присъди един е невинен./БЛИЦ
Той е арестуван през 2005 г и през 2008 е осъден на смърт за убийството на едногодишния син на приятелката си. Медицинските прегледи обаче доказали, че смъртоносните наранявания са били направени в момент, когато Мануел Велес е работел на строителен обект в Тенеси или на около 1000 км. от мястото на инцидента, се посочва в комюнике на Американския съюз за защита на свободите. Самият Велес не може да чете на английски и има коефициент на интелигентност 65. Той е подписал признания, без да разбира какво пише в тях. Адвокатът, който му е бил назначен, не е използвал пред съда свидетелските показания, които биха доказали, че приятелката му и майка на детето и преди е имала прояви на насилие спрямо детето.

Адвокатът, който сега го представлява обяснява, че всичко това е станало защото Мануел Велес е беден и не е можел да си позволи качествена защита. Той изрази радост от решението на съда, но и тъга за годините, които са отнети от Мануел Велес, както и за преживяното от един невинен човек, хвърлен в затвора за 9 години. Според скорощно проучване от всеки 25 затворници със смъртни присъди един е невинен.

Станете почитател на Класа