Съдят българин в Кипър - убил пудела Били

Трима обвиняеми – българин и двама кипърски гърци, ще се изправят пред Окръжния съд в Паралимни в понеделник, 10 ноември, за да отговарят за случай на изключителна жестокост, довела до смъртта на бездомно куче, пише "Български новини".
Срещу тях са повдигнати обвинения за извършване на престъпление и причиняване на смърт. Случаят с бездомния пудел, наречен Били, в края на юни и началото на юли тази година потресе Кипър и предизвика много остра обществена реакция. Кучето, навъртащо се в района на хотел "Анастасия" в Протарас, бе хвърлено живо от служители от персонала на хотела в машина за рециклиране на хартия пред сградата. То бе спасено от нея благодарение на туристите, чули неистов лай.

Тежко раненият Били, с мозъчен кръвоизлив и черепна травма, бе поет за лечение от местна ветеринарна клиника, но след малко повече от седмица, в началото на юли, той умря от нанесените травми. Полицията започна разследването по информацията, че хотелски мениджър е поискал от членове на персонала да махнат бездомното куче, тъй като то притеснявало клиентите. Твърди се, че двама служители, един от които е българинът, са го уловили и са го поставили в машината, която са включили.

В изявление след смъртта на Били от веригата хотели "Tsokkos", към която е хотелът "Анастасия", посочиха, че са уволнили двамата служители, обвинени в хвърляне на кучето в трошачката, както и че е отстранен от длъжност мениджърът, допринесъл за деянието. Ужасяващият случай с Били се третира в хода на полицейското разследване като престъпление за нанасяне на жети на животно, които са довели до неговата смърт. В дните след инцидента пред хотела се организираха многобройни протести на жители на района, туристи, природозащитници, които призоваваха и за бойкот на хотелите на "Tsokkos" заради нехуманното отношение към животните.

Реакцията продължава и сега. Партията на животните в Кипър призова своите членове и гражданите да се съберат пред съда в Паралимни в 8.30 ч. понеделник на мирен протест. В свое изявление партията настоява съдът да се отнесе към случая с Били с необходимата сериозност, както в случаите на престъпления срещу хора. Партията уверява, че ще продължи да се бори за хуманното отношение към животните, което е неразривно свързано с благосъстоянието на хората и зрелостта на обществото.

Станете почитател на Класа