Албания и Черна гора рекордьори по убийства на Балканите

Албания и Черна гора имат най-висок процент убийства на Балканите. В Албания убийствата са 5, а в Черна гора – 3,5 на 100 000 жители, съобщава скопският в. "Дневник". Тези две страни са и рекордьори по броя на убийства с огнестрелно оръжие и сред първите 15 страни в света, сочат данни от анализ на Обединените нации и Световната здравна организация (СЗО).
Македония според анализа е на средното ниво в региона по брой на убийствата, като нивото им е 1,8 на 100 000 души. Според СЗО през 2012 г. на Балканите са били убити 896 души. По данни на организацията през 2012 г. в Македония са били убити 37 души и убийствата са 1,8 на 100 000 души, което се смята за средно ниво според "Днев­ник".

Около една трета от убийствата са извършени с огнестрелно оръжие, 3% с остър предмет, а по-голямата част (две трети) по друг начин.
Изданието отбелязва, че подобно ниво на убийствата има и в Сърбия, Гърция и България.

Междувременно в рамките на операция "Дядомразовци", проведена в няколко албански града, албанската полиция арестува трима души, членове на група, която през изминалите няколко години ограби няколко бижутерийни магазина в Албания и Македония, съобщи МИА.
Според полицията арестуваните лица от Дуръс, Круя и околностите на Фуш-Круя са били част от осемчленна група, чийто лидер бил арестуван през януари в Тирана и се намира в затвора. Полицията издирва още трима членове на групата, докато осмият бил убит при въоръжен грабеж на бижутериен магазин в Дебър на 29 юли тази година. Маке­донс­ката полиция откри тялото му в джип, с който крадците избягаха от мястото на престъплението и преминаха македонско-албанската граница край Дебър.

В полицейската операция са били конфискувани оръжие, златни бижута, скъпи ръчни часовници, мобилни телефони, маски, униформи.
Въоръженият грабеж в Дебър бе извършен на 29 юли по обяд. Бандитите отнесоха около 20 кг златни накити от два бижутерийни магазина на главната улица на града. Собственикът на един от магазините бе тежко ранен, а по-леки наранявания получи случаен минувач.

Станете почитател на Класа