Убиец съди държавата за 10 бона заради туберкулоза

Осъден за убийство поиска 10 500 лв. от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията", за това, че в Бобовдолския затвор не са му осигурили адекватно лечение срещу туберкулоза. Мъжът е боледувал на два пъти от жълтата гостенка, като вторият път е направил рецидив, информира "Монитор".53-годишният Янчо Костов изтърпява наказание лишаване от свобода за убийство преди 15 години. Общо четири са исковете, които той предявява. Сред тях са лошото качество на питейната вода, на храната и недостатъчно пространство в килията му. Янчо Костов е обявил и гладна стачка миналата година, след което е пратен в изолатора на медицинската служба в затвора.

„Там не даваме нито храна, нито кафе, нито телевизор. Причината е, че има настанени болни с черепно-мозъчни травми, с психични разстройства и могат да проявят агресия, да буйстват и счупят телевизора", заяви фелдшерът на затвора д-р Иван Чаушев. Според вътрешните правила в затворите всеки лишен от свобода, обявил гладна стачка, се настанява в изолатор.

„Такава е практиката, трябва да е под медицинско наблюдение. Не може да му даваме нито чай, нито безалкохолни напитки, каквито искаше Янчо Костов. Още повече, че той няколко пъти е обявявал гладна стачка. Просто използва това, че ги сваляме в изолатора", каза още фелдшерът. Затворникът го упрекна, че при консултациите му били давани само аналгин и беналгин.

„Не мога да кажа, че не съм го преглеждал, но той идва често. Правил съм му прегледи. Не даваме толкова често хапчета, тъй като в затвора върви търговия с беналгин и аналгин, както и с антидепресанти", каза още фелдшерът.

До следващото съдебно заседание на 31-и март на затворника трябва да бъде направен обстоен медицински преглед от пулмолога д-р Сашка Павлова, която да установи дали заболяването – туберкулоза, Янчо Костов е получил от недобрите битови условия в затвора.

Станете почитател на Класа