Как да преживеем настъпването на есента

Ето че си отиде последният летен месец, дойде септември, а той се асоциира с есента.

През лятото ни заобикалят толкова много удоволствия – море, романтични вечери, разходки, пътешествия... Денят е дълъг и изглежда, че можем да преобърнем планини. С постепенното намаляване на деня мнозина от нас започват да тъгуват и да изпитват апатия.

Според статистическите данни като признаци на есенна депресия се посочват сънливост, повишена умора и спадане на силите. Отбелязват се променлива амплитуда в настроенията, апатия, раздразнителност.

Специалистите смятат, че подобно състояние си има както психологични, така и физиологични причини. Първо, спадането на силите е естествена реакция на организма към намаляващото постъпване на слънчева светлина. Освен това с настъпването на по-хладните дни и дъждовете започваме да боледуваме по-често, което по никакъв начин не може да ни вдигне настроението.

Второ, настъпването на есента психологически възприемаме като началото на нов етап – кариера, обучение и дори отношения. Това възприятие се е насадило у нас от детството, когато всеки септември се е свързвал с редица нови събития – преминаването в друг клас, нови учебни предмети, учители, приятели и така нататък.

Но ако всичко това в детството е било закономерно, в зрелия живот никога не знаем как ще се наредят нещата в бъдеще. Оттук често възниква състояние на тревога – за себе си и своите близки.

Трето, есенната депресия често се преживява от хора, които не умеят да живеят в днешния ден – те са свикнали да живеят в очаквания – петъци, отпуск, коледно-новогодишни празници и т.н. Така се получава, че през есента за мнозина настъпва продължителен период на очакване на радостни събития – пътуването на морето вече е отминало, а до Новата година е още далече.

Какво е спасението?

– Заобиколете се с ярки предмети – в дрехите, аксесоарите, интериора.

– Подредете дневния режим – не се застоявайте по нощите в интернет, повече време отделяйте за сън, не пропускайте часовете за храна. Строгият график не оставя време за тъга и снижава тревогата.

– Намерете си ново хоби – курс, танци, фитнес, йога... Нека есента се асоциира при вас не с дъждове, мъгли и студ, а с нови ярки впечатления.

– Посвещавайте повече време на здравословни удоволствия – спорт, секс, повече общуване с приятелите. Всичко това повишава нивото на ендорфини в кръвта, което е пряко свързано с нашето настроение.

– Учете се да живеете тук и сега. Престанете да очаквате приятните събития в бъдещето и забелязвайте всекидневните радисти. Ако нямате такива, създайте си ги сами. Привиквайте да реализирате плановете и целите, а не да ги отлагате за по-добри времена.

Колкото по-наситен е животът ви, толкова по-лесно ще ви бъде да преживеете всяка тъга.

Станете почитател на Класа