Разсекретиха протокола от разпита на фелдмаршал Паулус

Централният архив на Министерството на отбраната на РФ представи документи, които опровергават твърденията, имащи за цел да фалшифицират историята на Русия, че Съветският съюз е готвел нападение над Германия още в началото на 1940 г. Сред разсекретените документи е и протоколът от разпита на германския фелдмаршал Фридрих Паулус, пише „Взгляд“.Началникът на Централния архив на МО Игор Пермяков представи документите на международната научна конференция „75 години от началото на Великата Отечествена война: на ръба на катастрофата“, която се провежда в рамките на заседанието на Общоруското историческо събрание, предава РИА „Новости“, цитирана от "Руски дневник".

„Дори само тези документи са нагледно свидетелство, че Съветският Съюз не е имал никакви агресивни намерения спрямо Германия и съюзниците й“, каза Пермяков по време на конференцията. Твърденията, че СССР е готвел нападение над Германия, са опит за фалшифициране на историята , добави той.

Пермяков посочи, че от трофейните документи на германското военно командване за периода 1940–1941 г. относно подготовката навойната срещу СССР,  еднозначно следва, че Германия е очаквала от съветския Съюз само отбранителни действия.

Началникът на Централния архив на МО представи и протокол от един от разпитите на немския военачалник Фридрих Паулус, пленен от Червената армия по време на Сталинградската битка.

Документът е със заглавие: „Показанията на генерал-фелдмаршала от германската армия Фридрих Паулус относно причините за отказа от провеждането на операция „Морски лъв“ (разработена, но нереализирана операция за прехвърляне на германски части на Британските острови, бел. ред.)“.

„Първоначално този документ се съхраняваше под строго секретен режим, но по-късно, когато възникна необходимост от обнародване на документите, опровергаващи опитите за фалшифициране на историята, взехме решение той да бъде разсекретен и предоставен за научни нужди“, каза Пермяков.Той прочете част от показанията на Паулус. Немският военачалник съобщил, че причината Германия да се откаже от прехвърлянето на германски войски в Англия са появилите се през лятото на 1940 г. планове за нападение на Германия над СССР.

„Неслучайно акцентирам върху този документ. Много историци прекрасно знаят как се интерпретира операцията „Морски лъв“ от съвременната западна историческа общност. Свидетелството на един от водещите специалисти на германския Генерален щаб, какъвто е бил Фридрих Паулус, говори само по себе си“, каза Пермяков.

Той припомни директивата на Хитлер от март 1941 г. за сътрудничество между Германия и Япония. „Още в първата й точка се отбелязва, че пред Япония не бива да се правят никакви изявления за операция „Барбароса“ (нападението на Германия над СССР).

Това показва, че докато е подготвяло вероломното си нападение срещу нашата страна, военно-политическото ръководството на нацистка Германия с цел запазване в тайна на плановете си, не е възнамерявало да информира за тях дори близък съюзник като Япония, коментира Пермяков.
От архивните документи могат да се направят два извода, добави той.

„Първият е, че въпреки упорито разпространяваните, особено в западните страни, лъжливи твърдения, Съветският Съюз не е планирал военна агресия спрямо когото и да било, а военните му планове са били изцяло насочени към подсигуряване на отбранителните способности на страната. Настъпателни военни действия са обсъждани само в отговор на евентуално нападение. За това има документални доказателства, в това число и германски документи“, посочи Пермяков.

„Вторият извод е, че твърденията за това, че никой в ръководството на СССР не е вярвал във възможността за военен сблъсък между Германия и съюзниците й, също са неоснователни, недобросъвестни и дилетантски. Изучаването на архивните документи показав, че ръководството на СССР си е давало сметка за обективната обстановка и е предприело съответните мерки, съобразно военните и икономически възможности на страната. Друг въпрос е доколко ефективни и достатъчни са били тези мерки към началото на войната“, добави началникът на военния архив.

Станете почитател на Класа