Нелина с уникална изповед

Нелина е знаково име в попфолк жанра, а от няколко години жъне големи успехи и с фолклорните си изпълнения. Сочена е за една от най-гласовитите родни певици. Това признание е получила и от свои колеги, които се прекланят през таланта й. Дълго години Нелина се изявява като артист-изпълнител в "Пайнер", но преди няколко месеца се разбра, че е напуснала димитровградската фирма и ще се продуцира сама. Наш репортер потърси известната певица, за да научи какво се случва около нея и на какво се дължат тези промени в кариерата й.

- След раздялата с "Пайнер" по-любопитните фенове се чудят дали има някаква по-пикантна история, драма между теб и Митко Димитров...

-(Смее се) Какво пикантна история?! Не се сещам за такава. Най-пикантното е, че вече сме колеги-продуценти.

- Кои са предимствата и кои недостатъците на това да си самопроцудиращ се изпълнител?

- Оо,още е рано да давам компетентно мнение, тъй като едва сега стъпвам на това поприще. Най-хубавото е, че мога да взимам сама решения кога, какво, с кого да правя. Налага се обаче да извършвам дейности, които досега са били дело много други хора. Предимствата са, че мога да контролирам всичко, контактувам директно с хората и така всичко става по-лесно и бързо.

 

https://zdrave.to/media/source/201912/1575361831_nelina1.jpg

 

- През годините се наложи както в попфолк жанра, така и във фолклора. Къде се чувстваш по-уверена?

- Аз обичам различните стилове музика и харесвам жанровото разнообразие. Искам песента да ми въздейства - да ме разплаче, да ме накара да танцувам или припявам, защото изкуството трябва да вълнува. Когато изляза на сцената искам да усетя какво ще въздейства на тези хора, за да станем едно в емоцията! Ето тогава съм щастлива! Чувствам се най-добре с песни, които ми пасват на гласа и темперамента, песни ,които радват едновременно мен и публиката като „Караджа дума Русанки“,“Бях пил вино и ракия“,“Мило ми е ,мамо“,“Дядовите добреви“,“Гледай ма гледай“,“Како Николинке“,“Пуйченца“,“На сърце ми лежи“,“Има ли господ“, „Алени звезди“,“ Куковица“,“От щастието най-боли“,“Живея за теб“,“Лято ,слънце,море“,“Добре,че вали“,“Лед и огън“,“Най-добрият“, “Най-щастлива“, “Пей,сърце“ и др.

- Как ще коментираш това завръщане към народната музика и преоткриването й от много млади хора?

- Какво по-хубаво от това да видиш малко дете в носия да пее или танцува фолклор?! Цял свят се прекланя пред него! Нека и децата ни да се гордеят с род и родина! Когато дойдох да пея в София,бях в културен шок, защото не се слушаше народна музика освен македонската, а на мен това ми беше силата. Докато посвиквах с това, музикалните вкусове се промениха. Хората започнаха да се завръщат към родния фолклор и днес половината или по-голямата част от участията ми преминава в дълги хора. Имах трудни периоди, в които публиката каза тежката си дума и предпочете фолклорните ми песни. Благодарна съм и съм горда за това! Голяма чест за мен е признанието на публиката! А в чужбина по време на концертите се чувствам като истински посланик на културата на страната ни!                    

     

 https://zdrave.to/media/source/201912/1575361831_nelina2.jpg

 

- Правила ли си компромис със себе си в името на кариерата? Записвала ли си песни, които не са по твоя вкус, но пък се смятат за актуални?

- Без компромиси не може, дори в семейството е така. Но когато работиш с професионалисти,трябва да им се довериш и да преглътнеш себе се понякога. Връщали са ми текстове и песни, които съм харесвала, но на мен не са ми налагали да изпея такива. Смятам ,че музиката трябва да мине през сърцето, за да е истинска и да ти повярват хората. Изкуството трябва да вълнува и облагородява хората.

 

- Успя ли да създадеш приятелства сред колегите?

- Оо,повечето колеги са много готини и в годините, когато работехме всяка вечер на едно място, изградихме добри приятелства! Годините си минават, а те си остават същите. Това лято си дойде Мая от Америка и сякаш нищо не се беше променило! Мога да кажа, че Нончо Воденичаров беше истински приятел, такива са ми Тони Дачева, Ивайло Гюров, Юнона.

-  През 90-те ли беше по-трудно да се наложи един изпълнител на музикалната сцена, или пък сега усещаш времето за по-рисково в тази насока?

- През 90-те ставахме хит за една нощ без да сме го искали.Никога не съм имала за цел да стана певица, просто обичах да пея и ми доставяше удоволствие. Пеехме си по заведенията, запишем някоя песен и след няколко дни я чуваш да звучи отвсякъде. Нямаше формула, хората запяваха песента и я въртяха до безкрай! Честито, ти вече си звезда! Тук е мястото да благодаря на всички автори, създали големите ни хитове. Бяхме една шепа изпълнители и всеки със собствен стил. По-трудно се оказа да се задържиш там горе. Сега пазарът е различен. Можеш да избухнеш за една нощ в нета и си готов,но става с агресивна провокация ,много скъпи клипове, а не с пеене. Липсват ми мелодичните песни със ярки човешки текстове.Днес можеш да станеш известен и от ТВ –формат,а после какво?!Не ми е ясно.

 

https://zdrave.to/media/source/201912/1575361831_nelina3.jpg

 

- Наскоро промотира новата си песен "Тръгнали старци" и призна, че си член на ловна дружина? Не мога да си те представя да бродиш из гората с пушка в ръка...

- (Бурен смях) Да, член съм на ловна дружинка на приятели, на които съм пяла много пъти, но на лов не съм ходила! Като ученичка бях в отбора по спортна стрелба, а сега...съм истински ценител на дивечовите кулинарни шедьоври,придружени с подобаваща веселба! Ловджиите са изключителни табиатлии,патриоти и умеят да се веселят, голяма работа са! При един такъв купон от дума на дума се зароди идеята да направя песен за тях! Автор на песента е Станчо Стоилов, който на драго сърце ми я даде и одобри моето изпълнение. За жалост се спомина преди да излезе клипа.Светла му памет! Още на следващия ден след като излезе „Тръгнали старци“ ми я поръчаха да я изпея. Песента е много весела и обичана и за мен е удоволствие да зарадвам моята публика с нещо ново и различно - граовска песен в моя репертоар.

- Къде ще бъдеш на Коледа и Нова година?

 

- Тази година ще пея в Кипър, Никозия на Коледа.Това ще е първото ми гостуване там,затова го очаквам с особено вълнение. А Нова година ще посрещна в Пловдив с гостите на х-л.Чиирите

Станете почитател на Класа