Как жените в хиджаб преминават през границите

Как жените в хиджаб преминават границата, без да си покажат лицето? Сигурно и вие сте се питали за това.

 

Или ако не сте, то сега бихте се зачудили. Американският турист Нийл Даймън е разгадал тази мистерия. 

Ислямът забранява на омъжените жени да си показват лицето и тялото. Затова и на публични места правоверните, омъжени мюсюлманки носят паранджа или никаб. 

Паранджата скрива напълно лицето и тялото. Открита остава единствено тънка част за очите, но понякога и тя е маскирана с мрежа.

Това сигурно е нормално, ако жената не напуска родната Саудитска Арабия или Катар - в тези страни тези традиции са просто железни и никой не би тръгнал да ги оборва.

Но какво ще стане, ако, например, шейхът реши да изведе своя харем на почивка в швейцария. Как тогава съпругите му ще преминат през границата със скрити лица?

Митническите служители просто няма как да пропуснат пътнички, на които не могат да видят лицата и да ги сравнят със снимките от паспортите. 

"Дълго си задавах този въпрос, докато не видях на митническия контрол на летището в Абу даби специално място за жени в паранджа. 

Отговорът се оказа наистина прост. Отделната линия води до специално място, което е скрито от погледите на другите мъже.

 

 

Там жената вдига нихаба си, друга правоверна жена - граничен служител сверява лицето с паспорта и удря печат в паспорта. Именно така преминават контролните проверки в ОАЕ", пише в блога си Нийл Даймън."

Той добавя, че в Иран, която е също ислямска държава, законите са по-леки. Там не е задължително да се носи паранджа, но главата на жената трябва да е покрита.

Някои от своенравните персийки си избират модни шалове и ги слагат така, че да откриват колкото се може по-голяма част от главата - хем законът е спазен, хем изглеждат добре. 

 

 

Чужденките не са длъжни да носят забрадки в Иран, но останалите не реагират добре на такива прояви и ги гледат странно. Все едно в Европа някой да тръгне без бельо. 

 

 

"Точно това ни се случи, когато пътувахме с приятелката ми. Служителят от митническия контрол на летището изкриви физиономия и закри лицето й с пръст. След това тя не сваляше забрадката никъде, само в хотела", разказва още пътешественикът.

Станете почитател на Класа