Митове и легенди за потентността

Специалисти ендокринолози опровергават 15 най-разпространени мита, свързани с хормона тестостерон:

 

1. Колкото по-високо е нивото на тестостерона, толкова по-силно е либидото. Понижаването на половото влечение действително е един от възможните симптоми на дефицит на мъжкия хормон, но не е решаващ фактор, който да определя либидото. Тестостеронът е хормон, който участва във формирането и поддържането на физиологичните основи на половото влечение.

 

2. Тестостеронът е признак на мъжественост, а естрогенът е женски хормон. Това не е така. Либидото у жените до голяма степен се определя от андрогените (общото наименование на група стероидни хормони, които в определени концентрации предизвикват развитие на мъжки вторични полови признаци и у двата пола). 

При някои ендокринни заболявания у жените действително може да се формира излишък от андрогени, но не е задължително това да е именно тестостерон. Жената с такива нарушения няма да заприлича на мъж, но може да развие нарушения в работата на половата система. Изключително редки за заболяванията при мъжете, в чиято кръв циркулират излишно количество естрогени. Много по-често продукцията на тестостерон се понижава по други причини.  

 

3. Колкото повече тестостерон, толкова по-агресивни са мъжете. Не е вярно. Тестостеронът оказва ефект не сам по себе си. Превръщайки се в дехидротестостерон, той влияе на генома на клетката. Агресивността е поведенческа особеност, която не може да се определя от биохимични параметри. 

 

4. Колкото повече тестостерон, толкова по-добре. Тестостеронът е само един от хилядите известни досега хормони. В организма няма такъв параметър, по отношение на който може да се каже „колкото повече, толкова по-добре”, или „колкото по-малко, толкова по-добре”. Още повече, половото влечение по-често намалява не заради дефицита на тестостерона, а по съвсем други причини.

 

5. Мъжете по природа са емоционално по-стабилни и надеждни от жените, защото нямат цикъл. Действително при някои жени по време на месечния цикъл се проследява динамика на емоционалното състояние. Мъжете нямат критични дни във физиологичен план, а кризи, които при някои мъже са чести и се развиват вследствие на емоционални фактори. В т.ч. и заради проблеми от сексуален характер, които могат, особено при ниско ниво на интелекта, да се реализират чрез агресия.

 

Мъжете да не прекаляват с месото - то няма да увеличи потентността им

 

6. Мъжете са по-успешни от жените именно заради тестостерона. Не свеждайте половите, емоционалните и всякакви други разлики между организма на мъжете и жените само към тестостерона. Мъжът и жената се различават генетично, при тях различно функционират ендокринната и централната нервна система. Социалните функции у мъжете и жените в повечето култури в продължение на хилядолетия са различни и това никак не подценява жените и не превъзнася мъжете.

 

7. Тестостеронът превръща мъжа във вечна сексмашина, който непрекъснато мечтае да има жена в леглото си. Това, което наричате „сексмашина, която постоянно търси съвкупление”, не може да се случи с помощта на тестостерона, дори в много големи дози. Такова поведение е характерно по-скоро за умствено изостанали, които могат с дни да се занимават с онанизъм. Мъжката сексуалност е сложен продукт от социални, личностни, физиологични и културни фактори. 

 

8. С възрастта тестостеронът намалява. Това е закономерно. Понижаването нивото на тестостерона се случва в комплекс с други генетично програмирани изменения, развиващи се с възрастта.

 

9. Оплешивяването е следствие от повече тестостерон. Това е разпространена заблуда. Не са открити никакви медицински и научни потвърждения за това твърдение. Редица изследвания не показват връзка между нивото на тестостерона и липсата на коса. Що се касае за мъжкото оплешивяване, причините могат да бъдат десетки: наследственост, болести, използване на препарати и т.н.

 

10. Тестостеронът е лекарство против много болести. Няма такова нещо, въпреки че в САЩ са доста разпространени подобни лечебни методи. Става дума за т.нар. Анти-Ейдж система, пропагандирана в цял свят, но това е чист фармакологичен бизнес.

 

11. Тестостеронът ни прави по-високи. Категорично не! Дори в периода преди половото съзряване неговият излишък може да доведе до нисък ръст впоследствие.

 

12. Тестостеронът предизвиква хъркане. Под влияние на тестостерона гръклянът се развива по мъжки тип, в резултат на което от него се извличат по-ниски и често по-хрипливи звуци, но това не е правило.

13. Тестостеронът предизвиква рак на простатната жлеза. При вече съществуващ рак повишеното ниво на тестостерона може да спомогне за прогресирането на рака, но, от друга страна, такъв рак рядко се развива при млади мъже, нивото на тестостерон при които е съществено по-високо. Т.е. нивото на тестостерон не е ключов компонент.

 

14. Тестостеронът е вреден за сърцето. Съществуват много противоречащи си един на друг факти: например продължителният дефицит на тестостерон се асоциира по някакъв начин с развитието на атеросклероза на съдовете. От друга страна, назначаването на тестостерон на възрастни мъже с вече съществуващи заболявания на сърцето води до увеличаване на смъртността. Изводът е, че тестостеронът сам по себе си и неговият дефицит не предизвикват развитие на сърдечносъдови заболявания. 

 

15. Наблягайте на месото и сметаната, ако искате да повишите нивото на тестостерона и да се превърнете в същински мачо. Напълно безсмислено, пък и не е безопасно. Не забравяйте, че както излишъкът, така и недостигът на хормони в организма не са безопасни. Нормалната работа на половата система трябва хармонично да се вписва и да съответства на другите органи - сърце, съдове, черен дроб, всичко останало. 

 

Яна БОЯДЖИЕВА

 

Станете почитател на Класа