Луксът в Бруней

Изкарах всичко на всичко два дни в султаната Бруней, пише български пътешественик в социалните мрежи. Сутринта направихме един вид пътешествие по крайбрежието на цялата страна от изток на запад и се запознахме с възможностите за плажна почивка и производство на петрол в страната. И двете са в добро състояние. Само прекрасните плажове са напълно празни, а производството на петрол, въпреки че намалява, работи с пълен капацитет, осигурява благополучието на хората и на първо място на несменяемия от повече от половин век султан Болкия.

 


На връщане, връщайки се от западната част на Бруней, решихме да се отбием в друго известно място. Намира се в близост до завоя за Бандар-Сери-Бегаван в Йерудонг. Пътят до него минава край морето и преминавайки огромна спортна зона с многобройни игрища за футбол, поло и голф, се качихме до най-известния обект в страната след двореца на султана - хотел Empire & Country Club 5 * dlx.

 


Влизайки през шикозния вход, видяхме огромна приемна и няколко пикола, които ни се поклониха „с чупка в кръста“ - заповядайте, господа, евротуристи! Чувствайте се като у дома си! 

 

 

Продължавайки напред, виждаме пред себе си огромна стъклена стена на пет етажа. Това е централното фоайе на хотела. Зад тази стена се намира морската му територия с басейни, шезлонги, пешеходни пътеки и плаж на откритото море.

 


На ниските етажи се намират ресторанти, кафенета и барове. Там спряхме за обяд. Цените бяха доста адекватни, а обслужването беше бързо.

 


Нашият, също петзвезден хотел Radisson Brunei Darussalam, в който отседнахме в столицата на Султаната, в сравнение с този ни се стори мизерна гостилница.
На обяда си спомних историята на този хотел. Отначало тази сграда е била замислена като къща за гости на роднините и приятелите на султана. И затова всичко трябвало да бъде уникално в него: кристални лампи - австрийски, зелен мрамор - италиански, коприна за тапициране на вътрешните стени на шкафовете - само китайска, сребърна посуда - само английска.

 


Такава беше и посудата в ресторанта, където седяхме - само сребро и порцелан от Лимож. И всички прибори за хранене бяха със златни дръжки. Този сдтроеж бил ръководен лично от по-малкия брат на султана - Джефри, който е служил от 1986 до 1998 г. като министър на финансите на Бруней. И бил осъден за присвояване на държавни (разбирайте - семейни) средства. Той бил обвинен в незаконно присвояване на сума от 14,8 милиарда долара. За това престъпление той е наказан от султана и изпратен на заточение в Англия с всичките си жени. Султанът отделя само 300 хиляди долара на месец за издръжката му.

 


След като прекара почти десет години в изгнание, Джефри се завърна в Бруней през 2009 г. и продължава да се наслаждава на екстравагантния си начин на живот - събира картини, купува имоти и хотели във водещите столици на света. Принц Джефри Болкиа има пет съпруги (с две е разведен) и осемнадесет деца. 

 

 

След неговото изгнание сградата е преформатирана и преустроена като "като хотел за целия народ". И трябва да кажа - получило се доста добре - не само панелите върху 25-метровите мраморни колони на залата са украсени със злато, но и много елементи от баните - четки за почистване на тоалетни, водопровод, дръжки за врати, бутони за климатици и дори мозайка на пода на басейна. Днес всеки гост на страната и всеки гражданин на Бруней може да посети този хотел - цената на стая от различни класове е в диапазона от 200-500 долара на ден.

 


Хотелът разполага с около петстотин луксозни стаи в няколко сгради наоколо. Той станал наистина популярен - скромна двойна стая с площ от 60 квадратни метра с гледка към морето струва малко повече от 200 долара на ден. Голяма вила с градина - около хиляда. Местните жители могат да си го позволят.

 


Хотелът разполага с 5 плажа, има игрища за боулинг, скуош и тенис. Из неговата територия можете да се разходите пеша или да се возите на електрическа кола с водач. Територията е много голяма...

 


Слизайки с ескалатора, излизаме и покрай фонтаните стигаме до басейните край морето.

 


Тук не претъпкано с хора. Дузина и половина или две туристи лениво лежат под чадъри на шезлонги или седят в гореща вана с топла вода.
Дори и без да питат в коя стая сме настанени, ни бяха дадени големи кърпи и се настанихме край басейна с прясна вода. Недалеч имаше огромен басейн с естествена морска вода, но там нямаше никой.

 


След плуване в басейна и охлаждане от 30-градусовата жега и след това „загряване“ в джакузито, отидохме на разходка. Стигнахме до безлюден пясъчен плаж, ограничен отдясно с изкуствен полуостров с изглед към морето под формата на запетая.

 


Той е малък и бреговете му са укрепени от кръгли каменни камъни. Тук можете, гледайки мътните вълни на Южнокитайско море, да се отпуснете в сянката на високи иглолистни дървета. Никъде - нито душа.

 


Ето един неочакван подарък, получи народа на Бруней от своя султан. Всички граждани на страната използват спортни съоръжения, разположени на прилежащата до хотела територия и мисля, че макар и да струва малко пари, това е  съвсем достъпно за обикновения брюнеец. И всичко това благодарение на един човек - султан Болкия!

 


Какъв е той сега, когато вече е на 73 години? Вече казах, че той е получил добро образование във Великобритания, продължава да изпълнява султанските си задължения, да ръководи страната, да води активен спортен живот, обича да играе крикет, поло, тенис и голф. Но освен това той организира и участва във всички видове маратони за бягане. Истинските мъжествени добродетели на султана могат да бъдат приписани на способността му да пилотира не само хеликоптер, но и огромен Боинг по време на междуконтиненталните си полети!

Султанът е смятан за най-богатия монарх в света - през 2010 г. неговото лично състояние е оценено на $ 20 млрд. Но не му е било толкова лесно да го придобие. Като независима държава Бруней съществува не толкова отдавна - протекторатът на Великобритания официално е отменен едва на 1 януари 1984 г. От „господарката на моретата“ този султанат се откъсна по-късно от всички останали части на някога огромната Британска империя. По волята на съдбата и умелата дипломация той успя да запази независимостта на султаната на парче от огромната малайзийска територия!

Личният живот на султана бил много разнообразен по-рано. Първата му съпруга е Хаджа Салеха. Тя има и титлата официална съпруга на султана. Наскоро Хасанал Болкиа се разведе с втората си съпруга, бившата стюардеса Мариам Абдул Азиз, за която беше женен от 22 години.

 


През август 2005 г. султанът се жени отново. Третата му съпруга беше журналистка - бивш диктор на малайзийска телевизия, Азриназ Мазар Хаким. Сватбената церемония се проведе в резиденцията на султана, разположена в центъра на Куала Лумпур. На него присъстваха само членове на семейството и близки приятели на булката и младоженеца. Между другото, той се разведе вече с нея. И най-законна и вярна си остана първата...


Що се отнася до деца, султанът има десет: четирима сина и шест дъщери. Неговият наследник е най-големият от синовете му - престолонаследникът Хаджи Ал-Мухтади Била. Султанът на Бруней все още има законното си право да има четвърта съпруга! Ще упражни ли това право на своите 73 години? 


Какви изводи могат да бъдат направени за Бруней?

Бруней не е много евтина страна за туризъм. Днес Бруней заема едно от водещите места в Азия по отношение на жизнения стандарт и предвид високите заплати на лекари, инженери (около 5-6 хиляди долара на месец), медицински сестри и учители (2-3 хилядистава ясно защо.


Образованието в Бруней, както и медицинските грижи, е безплатно. И това е само част от социалните постижения, на които се радва Бруней. Което интересува туристите - Бруней е сигурна страна. Почти невъзможно е да се сблъскат с насилие или кражба. Кражбата се наказва физически жестоко тук - за първи път ръката се отрязва, левият крак се отрязва за втория. Но въпреки това е по-добре да се грижите за нещата си. В страната практически няма евтини хостели и хотели, но има много хотели със средни цени от 40-60 долара на ден.

 


Бруней е високоморална страна и да флиртуваш с местните момичета е невъзможно. Тук няма да можете да я „свалите“ на вечерно парти - първо трябва да се ожените за нея! Сексът с гражданин на Бруней, с когото не сте женен, е тежко престъпление, за което се предполага както затвор, така и дори бой с палки. Същото важи и за местните: първо брак - после легло. Проституция в Бруней на практика не съществува, но ако донесете някоя тайландка филипинка със себе си и я регистрирате, когато влезете в хотела, тогава няма да има проблеми. Тук не е добре за любителите на еднополовите връзки - ако някой забележи нещо - лесно може да бъде убит с камъни.

 


 

Като цяло за туристите ситуацията в Бруней е съвсем нормална - тук няма налагане на ислямски крайности. Но не е добре да прекрачвате ясно очертаните и съвсем разумни граници на поведение и да се обличате правилно - тоест, доколкото е възможно да прикриете своите „добродетели“ - както жените, така и мъжете. Това важи и за алкохола. Смятам, че дори и най-големите му любители могат да се справят в продължение на няколко дни, без да пият. Но за тези, които все пак не могат, им е позволено да носят нещо със себе си и да пият в стаята. Но, на улицата - не! Дори бира!

Чужденците могат да донесат със себе си две бутилки силни напитки, но те трябва да бъдат декларирани на митницата, в противен случай ще се окажат нелегален внос, което също е наказуемо от законите на Бруней. Никакъв алкохол не може да се купи в магазините на Бруней - нито водка, нито вино, нито дори бира.

 

Станете почитател на Класа