Най-хубавите плажове в България

Всеки има собствени предпочитания как да прекара лятната си почивка. Някои искат да заспиват и да се събуждат на плажа, други мечтаят за купони, а трети за спокойствието на бриза и шума на вълните. Едно обаче е сигурно – и в трите случая морето е сирената, която ни призовава за избягаме от монотонното ежедневие и да се отдадем на копнежа, който почивката предлага.

 

Морето не само изцелява тялото, но лекува и душата. То ни зарежда, когато стъпим в ситния пясък, чуем разбиването на водата в скалите и усетим лекия ветрец, който гали кожата ни.

С каквато и цел да сме избрали нашето Черноморие, за да прекараме отпуската си, искаме хубав плаж. Всеки търси чистата вода, нежния пясък и красивия пейзаж. Поради тази направихме класация, включваща най-хубавите плажове в България.

 

1. Арапя


Плажът на Арапя е разположен в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Заливът е характерен с чистите си и плитки води, които го правят безопасен за плуване. Условно плажната ивица се дели на две – малък плаж, който се намира в северната част на залива и по-голям в южната част. За любителите на морските спортове той е идеално място за сърфинг, гмуркане и морски риболов.

 

 

2. Албена 


Гордостта на Албена е чистата плажна ивица, отличаваща се с копринен пясък. Тя разполага  повече от 3.5 км дължина и до 150 м. широчина. Брегът е полегат, а морето – плитко и примамливо. Разнообразието от водни спортове, атракции и спортни площадки превръща Албена в любимо място на всеки.

Курортът е притежател на наградата „Син флаг” - за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът също е много чист, свеж и ободряващ. Той има високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват „Балтата”.

 

 

3. Дюни 


Плажът на селището е с дължина 4,5 км и ширина над 100 м и е покрит е с фин пясък. Той се намира в голяма близост до Созопол, както и до други къмпингови плажове. Морето тук става постепенно дълбоко, а плажът, подобно на този в Албена, е носител на наградата „Син флаг“ за чиста околна среда.

Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове. Ваканционно селище Дюни разполага със седем тенис- корта и няколко басейна. Гостите могат да практикуват разнообразни видове спорт като стрелба с лък, тенис на маса, боча, дартс, водна гимнастика, водни ски, водна топка, банан, стречинг, тайбо и други.

 

 

4. Приморско


Най-голямото богатство на Приморско е 10-километровият пясъчен плаж, който е най – дългият на българското Черноморие. На обширната плажна ивица са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинги. Местността е покрита с широколистна растителност и всъщност представлява парк с много алеи сред буковите гори.

 

 

5. Плаж „Устието”


В Синеморец има 4 плажа, като несъмнено най-красив и чист от тях е северния, наречен „Устието”. На юг се редуват прекрасни скали, сред които са девствените пясъци на плажа „Липите”, ограден от гъсти гори. След него е Южния плаж, а най – близо до турската граница е плажът „Силистар”.

 

 

6. Златна Рибка


Къмпинг „Златна рибка“ е разположен сред богата екзотична растителност в южната част на така наречения „Царски плаж". Тя се намира само на 2 км. западно от град Созопол. Градчето е известно като едно от „Чудесата на България“. То привлича огромен туристически интерес с откритите на остров „св. Иван“ мощи на св. Йоан Кръстител. Всяка година, Созопол е домакин и на годишния културен фестивал Аполония, който се провежда в края на лятото.

 

 

7. Шкорпиловци 


Ако сте любители на природата, усещането за свобода и простор, със сигурност ще се влюбите в Шкорпиловци. Плажната ивица е широка, с фин златист пясък, а морето набира дълбочина постепенно. Там е подходящо за плуване, дори и ако по принцип имате страх от водата. Точно зад плажа се намира защитената местност „Камчийски пясъци”, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия. На брега има водолазно училище, както и клуб за водни спортове като уиндсърф и кайт. Определено освен фантастичен плаж, тук ще имате възможност да се насладите и на адреналин и морски приключения.

 

 

8. Плаж Атлиман


Намира се в Китен и е по-известен като Северния плаж. С неговата площ е около 80 000 кв.м., той определено е едно от местата, който всеки плажен ентусиаст трябва да посети. Неговите спокойните  води се дължат на специфичното му разположение в залива. В единия му край, точно между скалите, се намира едно от най-старите заведения в курорта. То работи само през летния сезон, като през деня е кафе, а в късните часове е дискотека. Там гостите могат да се забавляват на самия морски бряг.

 

 

Станете почитател на Класа