Какво да не правите в Швейцария

Светът поспепенно идва на себе си и границите се отварят. Градовете отново чакат туристи. 

 

Но всички знаем, че всяка държава си има свои правила и това, което изглежда съвсем нормално в България, на други места е доста неприемливо. 

Ето и няколко съвета за Швейцария, дадени от туристическата блогърка Розмари Бретенщейн. 

Например - не харчете пари за нови бутилки с вода. В Швейцария наистина всичко е много скъпо, а там може да си налеете питейна вода буквално навсякъде и да сте сигурни, че тя ще е чиста и с много високо качества. 

 

 

Затова и не е необходимо всеки път да си купувате нова бутилка. 

Не си мислете, че швейцарците са полиглоти. Повечето хора от франкоговорящата част на страната, например, няма да могат да ви отговорят нищо, ако се обърнете към тях на италиански.

И все пак, младите говорят английски, тъй като го учат като втори език в училищата. 

Никога и за нищо на света не изхвърляйте боклук на земята. Това в Швейцария се счита направо за престъпление!

Друго правило е да не вдигате шум след десет часа вечерта, ако до вас живеят други хора, но това, всъщност важи и за България. 

Но все пак - в Швейцария под вдигане на шум се разбира дори хлопването на вратите, в това число и автомобилните, воденето на шумни разговори, гледането на телевизия, а понякога дори пускането на вода в тоалетната. 

Швейцарците по принцип избягват вдигането на шум, затова няма да ги чуете да реагират дори в кината, същото се отнася за обществения транспорт, църквите или библиотеките.

Затова се старайте да пазите тишина и няма да имате проблеми. 

Друго правило - не забравяйте да казвате благодаря и моля. Това в Швейцария е особено важно.

Не сядайте във влака или трамвая без билет. Трябва задължително да сте се снабдили с такъв предварително. Ако ви хванат без билет, ще трябва да платите цяло състояние. В някои автобуси, все пак, може да го купите от шофьора.

Едно предупреждение - не планирайте шопинг за уикенда. Всичко е затворено, през почивните дни работят само кафетата и денонощните магазини на гарата. 

Що се отнася до покупките - непременно пробвайте швейцарското сирене преди покупката.

 

 

Вкусът му е доста специфичен и остър, така че се убедете дали наистина ви харесва. 

Ако сте в Швейцария, не си поръчвайте такси, освен ако нямате друг изход. Струва изключително скъпо и ще ви стори все едно сте купили самата кола,  с която са ви откарали. 

 

 

И накрая - искате да си донесете вкъщи от знаменития швейцарски шоколад? Купувайте по-малко известните марки, те могат да струват по-евтино, да са много вкусни и никога повече да нямате шанса да ги опитате.

В крайна сметка, за да ядете Милка, не е необходимо да пътувате до Швейцария.

 

Станете почитател на Класа