Руси чернокожи хора

Обикновено наличието на естествено руса коса се свързва с обитателите на европейския континент и бялата раса. Има, обаче, една друга група хора, намираща се далеч от Стария континент, която също ражда голям брой блондини, а това явление предизвиква удивление сред учените.

 

Меланезийците са чернокожи островни хора, живеещи в Южния Тихи океан, които са мигрирали преди хиляди години.

 

 

Меланезия е подрегион на Океания, простиращ се от западния край на Тихия океан до Арафурско море и на изток до Фиджи. В него са включени островите непосредствено на север и североизток от Австралия, сред които Папуа Нова Гвинея, Фиджи, Вануату, Соломоновите острови и Нова Каледония. За първи път името Меланезия е използвано през 1832 г. от Жул Дюмон Дурвил, за да разграничи островната група от Полинезия и Микронезия.

Доскоро коренните меланезийци практикували канибализъм, лов на глави, отвличания и робство, но след като влезли в контакт с европейците, станали предимно християни. Въпреки това над 90% от тях живеят извън градовете.

 

 

Най-голям интерес предизвикват меланезийците на Соломоновите острови заради своята тъмна кожа и руса коса. Соломоновите острови се намират в Южния Тихи океан, в самото сърце на Меланезия, и са независима държава в Британската общност.

Въпреки че коренните жителите на острова имат най-тъмната кожа извън Африка, между 5 и 10% имат руса коса, пише pulse.ng.

 

 

За разлика от европейците, обаче, там няма хора със сини очи. Въпреки че най-големият брой руси чернокожи хора са именно на Соломоновите острови, такива могат да бъдат срещнати и в Нова Гвинея и някои от племената, обитаващи австралийската пустиня.

Има няколко теории за това как са се сдобили с естествено руса коса – от избеляване заради слънцето и солта до висок прием на риба или генетично наследство от смесване с американците и европейците, които открили острова.

 

 

Канадският генетик Шон Майлс напавил анализ на проби от 1209 жители на Соломоновите острови. Сравнявайки данните на 43 души с руса коса и 42 с кестенява, той открил, че русите имат по две копия от мутирал ген, който се открива в 26% от населението на островите.

 

 

Меланезийците имат ген TYRP1, който е частично отговорен за русата коса и меланина и е напълно различен от европейците, при които изобщо го няма. Това е рецесивен ген и се среща по-често при децата, отколкото при възрастните, като с времето косата потъмнява.

 

Станете почитател на Класа