Оставаме без пари заради тези 6 навика

Всеки ден харчим пари за неща, без които можем лесно да се справим. Неусетно тези разходи се превръщат в навици, а заради тях губим куп пари, създавайки дупка в семейния бюджет. 

 

Ще ви разкажем за безполезните навици, които „изяждат“ половината от заплатата ви. Те може да изглеждат безобидни, но „гълтат“ куп пари без дори да го осъзнаваме.

 

 

 

Ето кои са шестте безполезни навика, които „изяждат“ парите ни:

 

Кафе за из път


Горещо кафе в студената зимна сутрин за из път за работа. Какво по-добро от това? Е, да, но ако се замислите – давайки всеки ден по лев или повече за кафе губите доста сериозна сума на месец за кафе, което може да си приготвяте у дома или в офиса за доста по-малка сума.

 

Нов плик/торбичка при всяко пазаруване


Всеки ден трябва да купуваме хранителни стоки и предмети за бита от супермаркета. Като правило ние не се двоумим и автоматично взимаме нов плик/торбичка от касата. Може и да не сте обърнали внимание, но те са доста скъпи. Замислете се колко пари ще спестите на месец, ако вместо всеки път да купувате нова торбичка/плик си носите един.

 

Абонаменти


Спомняте ли си как се абонирахте за всевъзможни платени онлайн неща или пък мобилни услуги, които изобщо не използвате? Е, може сумите да не са големи, но замислете се за една година колко много пари давате за платени абонаменти, които дори не използвате.

 

Малките неща на касата


Заставайки на опашка, вие редовно оглеждате предлаганите малки стоки, наредени край касата. Дори и да е напълно ненужно несъзнателно посягате към малката цветна опаковка. Дори няма да забележите как шоколадовото блокче се оказва в кошницата ви, а портфейлът ви ще е изпразнен за глупости. За една година по този начин може да изгубите куп пари.

 

Бутилирана вода


Следващият път, когато отново купите малка бутилка вода от магазина, не забравяйте, че можете да вземете вода от дома си. По-добре е да похарчите веднъж за стъклена или пластмасова бутилка, отколкото да купувате вода всеки ден от магазина.

 

Излишни неща на промоция


Няма смисъл да купувате три портфейла на цената на два, ако имате нужда само от един, или пакет от 30 батерии, защото те се продават с огромна отстъпка. Не си падайте по триковете на маркетолозите.

Станете почитател на Класа