Живях в дома на японци...

Живях в дома на японци...
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2021
  • Сподели:

Здравейте всички! Казвам се Вера. Аз съм гид-преводач от японски език. В този канал ще намерите интересни истории за Япония и японския народ, пише руска блогърка.

 

Много пъти съм отсядала в японския домове. Живяласъм цял месец при японско семейство, нощувала съм с  приятели и познати. Независимо къде живеех, трябваше да следвам едни и същи правила на етикет. Ще обясня с конкретен пример.

 

Бях на стаж в Япония. Програмата за стаж включваше нощувка при японско семейство. Заедно с друго момиче отидох на гости на възрастна японска двойка.

 

Правило 1. Вземете със себе си някои подаръци

 

 

Както в Русия, грозно е да отивате на гости с празни ръце. По това време вече бяхме раздали всички руски подаръци, затова купихме японски сладкиши. Кексчета с вид на зайчета. В резултат на това се почерпихме със собствените си сладкиши.

 

Правило 2. Не е прието да се помага на домакинята в кухнята

Когато дойдохме на гости, седнахме в хола, за да пием чай и да водим разговори. Съпругът ни забавляваше. По това време съпругата му приготвяше вечеря в кухнята. Разбира се, ние като момичета бихме могли да предложим нашата помощ, но във всеки случай щеше да ни бъде отказано. В Япония не е обичайно да „взимате“ работа от домакинята.

 

Правило 3. Не можете да откажете храна

 

 

Представете си, че сте дошли да посетите баба си в Русия и тя ви е седнала на масата. Не можете да й откажете! Тук в Япония също. Храната ще бъде лесна за ядене, а японската домашна храна е вкусна. 

 

Правило 4. Не тичайте из къщата

На гостите винаги се предоставя отделна спалня. Получихме стая в японски стил с татами и дори отделна тоалетна. Разбира се, никой не заключва вратите с ключ, но е грозно да се лутате из къщата и да оглеждате други стаи. Получихме лично пространство и трябва да сме там.

 

Правило 5. Договорете предварително времето на процедурите за баня

Абсолютно всички японци правят баня вечер. Преди се къпех сутрин. Това е добре и не е нужно да сменяте навиците си. Обикновено искам разрешение от вечерта, за да отида на душ сутрин и веднага да поискам кърпа. Изведнъж, когато стана, собствениците все още ще спят.

 

Правило 6. Оправете леглото си

Сутрин е задължително да оправите леглото и да подредите нещата, ако нещо е разпръснато. Не можете да оставите бъркотия след себе си.

 

Правило 7. Ако има боклук, попитайте собствениците къде е по-добре да го изхвърлите

В Япония към боклука се отнасят много строго. Японците го сортират в различни опаковки. Обикновено поема поне 3 кофи. Ако има парчета хартия или други боклуци, не забравяйте да попитате собствениците къде да ги изхвърлите.

 

Правило 8. Благодарете

По време на раздялата определено трябва да благодарите за гостоприемния прием. Не искахме да се разделяме с тази двойка японци, комуникацията беше толкова емоционална.

 

Станете почитател на Класа