Подземната река Принцеса

Подземната река Принцеса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.05.2021
  • Сподели:

Палаван – най-западната провинция на Филипините, е живописен остров като никой друг. Той ще ви отведе до красив тропически рай, който е дом на великолепни плажове и огромно биоразнообразие.

 

Едно от най-страхотните места за посещение в Пуерто Принцеса е световноизвестният Национален парк „Подземна река Пуерто Принцеса“. Той е обявен за едно от „Новите 7 чудеса на природата“ и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

По света мястото е известно като подземната река Пуерто Принцеса. Реката е дълга 8,2 км, по които има спиращи дъха скални образувания, варовикови скали и чисти води.

 

 

Трябва да се има предвид, че само част от реката – около 4,3 км, е отворена за разглеждане от посетители, информира Guide to the Philippines.

 

Сложната екосистема на реката се е адаптирала към подземните условия в продължение на стотици години. За да я видят, туристите могат да се включат в организираната обиколка.

 

 

Разнообразието от видове е ендемично за речната система и включва риби, раци, гигантски паяци, прилепи, лястовици и змии. Но най-вероятно ще видите само прилепите и лястовиците.

 

 

Трябва да посетите това място, за да видите с очите си защо е обявено за чудо на природата. За целта е препоръчително да посетите Пуерто Принцеса през сухия сезон, който е от ноември до май. Тогава вълните на реката са най-спокойни, а и има най-малък шанс пътуването ви да бъде отменено заради лошо време.

 

За да стигнете до подземната река, трябва да пътувате до Пуерто Принцеса по суша, море или въздух. Когато стигнете до Пуерто Принцеса, която е столица на Палаван, трябва да отидете в Сабанг – малко село на север от нея. Може да ползвате джип, автобус или маршрутка. Пътуването е между 2 и 3 часа.

 

 

Имайте предвид, че не можете да тръгнете направо към Сабанг. Първо трябва да си вземете разрешение от службата за резервации на подземната река, намираща се в градския колизеум в Пуерто Принцеса. Изискването е въведено в опит на правителствтото да контролира броя на туристите, посещаващи защитената територия.

Подгответе си документи за самоличност и пари за такса и ще получите разрешение.

 

 

В Сабанг първо трябва да отидете в туристическото бюро. Там ще покажете разрешнителното и ще платите такса „околна среда“ и билет за лодка, както и за задължителния аудиоводач.

 

 

От кея на Сабанг ще се качите на малка лодка, която ще ви откара до плаж Сабанг, който е входното място за пещерата. Вашият водач ще ви осветява забележителните сталактити и сталагмити, причудливите скали и обитателите на подземната пещера.

 

 

Обиколката трае около 45 минути.

 

 

 

Станете почитател на Класа