Ако ходите на този гръцки остров, си носете вода и стискайте – тоалетни няма

Ако ходите на този гръцки остров, си носете вода и стискайте – тоалетни няма
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.09.2021
  • Сподели:

Независимо дали ще прекарате само няколко часа или цял ден на гръцкия остров Делос, имайте готовност: там не можете да си купите бутилирана води и дори да използвате тоалетната на някое заведение.

 

Известен като „острова на боговете“ заради връзката си с гръцката митология, този остров е напълно необитаем, с изключение на няколко археолози, които имат разрешение да стоят там докато провеждат изследванията си, съобщава “Грийк Рипортър“.

 

Освен това той е известен със своята непоносима жега и парещо слънце, тъй като няма почти никаква сянка. А както знаем, всеки наръчник за пътешественици съветва да сме добре хидратирани при такива условия.

 

 

Намиращият се само на 30 минути с лодка от лъскавия Миконос, островът има по 100 000 посетители годишно. За съжаление заведенията там бяха затворени през 2019 г. Заедно с тях бяха затворени и обществените тоалетни, така че там никъде няма вода.

 

Хубавото е, че компанията, която притежава три кораба, правещи курсове от Миконос, има снек барове на всеки кораб, предлагащи кафе и закуски, както и така важната бутилирана вода. На всяка палуба има обществени тоалетни.

 

 

Закусвалнята не е единственото място на Делос, което в момента не работи. Тази година е затворен и музеят. Това остави много посетители разочаровани, тъй като там са изложени оригиналните лъвове от Наксос и оригиналните мозайки, намерени на острова.

 

 

На Делос текат мащабни разкопки, разкриващи руини от времето преди дори в гръцката митология той да бъде обявен за родно място на боговете Аполон и Артемида. Някои от каменните колиби датират от третото хилядолетие пр. Хр.

 

 

От 900 г. пр. Хр до 100 г. сл. Хр. островът е бил център на култа към бог Аполон. В един момент той се превръща в място за поклонение за йонийците, след като минава през няколко „пречиствания“ по заповед на полиса Атина около 6 в. пр. Хр.

 

 

Освен красивите руини, историите, които се разказват за Делос, също са пленителни. Наричат го „свещения остров Делос“, тъй като тук, според митологията, Лето ражда от Зевс близнаците Артемида и Аполон.

 

 

Ревнивата съпруга на Зевс Хера наредила на всички земи да гонят Лето и така тя да не може да намери място, където да роди. Но Зевс помолил Посейдон да намери тайно и безопасно място. Лето дошла на Делос и тъй като островът никъде не е свързан със сушата, тя спокойно родила близнаците си.

 

 

От този момент нататък малкото скалисто парче земя е наречено „най-свещения от всички острови“ и завинаги остава посветено на Аполон.

 

Станете почитател на Класа