Най-студеният град на планетата

Най-студеният град на планетата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2022
  • Сподели:

Представете си, че живеете на толкова студено място, че прекарването на само десет минути на открито може да замрази миглите ви. Толкова студено място, че дори бягането не е възможно поради чистата умора, която ще почувствате.

 

Как бихте се справили? Бихте ли могли да живеете в среда, в която излизането може да означава сигурна смърт? Е, за 280 000 души ежедневието им се върти около това.

Дълбоко в сърцето на Сибир и забулен в пелена от мъгла се намира Якутск, най-студеният град в света.

Какво е да живееш в най-студения град?

Въпреки че лятото може да бъде доста топло, достигайки върхове от 25°C през юли, сезонът е много кратък. Градът е известен с жестоките зими, с които хората са свикнали.

Най -ниската регистрирана температура в Якутск е -83,9° F (-64,4°C) и за всеки, който иска да излезе навън, липсата на подходящо облекло може да означава сигурна смърт. Местните жители слагат минимум три слоя, преди дори да помислят да излязат.

 

 

Но хората трябва да се пазят не само от студа. А също и от умората.

Когато пътуват, много якутци спират в къщата на съседа си, където свалят един слой дрехи, отпиват топла напитка за няколко минути и продължават напред. Причината?

Ниските температури правят ходенето толкова непоносимо, че те са принудени да спират, само за да се възстановят. Това не би било проблем, когато се качвате в такси, но за тези, които пътуват пеша, неподготвеността не е шега работа. Това е въпрос на живот и смърт.

След това е зловещата мъгла. Амос Чапъл, фотограф от Нова Зеландия, който веднъж посети града, го обобщи добре:

„Мъглата от дъха на хората, от автомобилните газове и от фабричните емисии никога не изчезва, никога не се разсейва“, казва той.

Но за толкова мрачно, тъмно и студено място, защо изобщо да си правите труда да живеете там?

Единствената причина хората да живеят в Якутск е неговото скрито богатство, заровено дълбоко под земята. Въпреки че регионът на Якутия е известен със своите минерали, в рамките на града местните мини представляват 20% от световното производство на диаманти, като други мини съдържат големи количества петрол, злато и сребро.

 


Именно в Якутия е открит един от най-големите диаманти в света (100 карата)

 

Животът в най-студения град е труден, но животът в най-студените села? Това изисква изключително усилие.

Може да изглежда като зимна страна на чудесата, но Ятукия и нейната столица Якутск са далеч от типично живописния Сибир, който виждаме онлайн. Те са ужасяващо диви места, които дори съвременните технологии не могат да помогнат да опитомят.

И въпреки това хората все още живеят тук.

Може да се оплакваме от времето, от връзката ни с интернет или колко скучна беше храната в ресторанта от миналата седмица, но за хората в Якутск те не могат да си позволят дори да мислят за тези тривиални неща. За тях те живеят всеки ден така, сякаш им е последен.

Това е волята за живот, това желание да се събудят за друг ден, което кара хората в Якутск да продължат. Тяхната дисциплина и мотивация са вродени от жестоките условия, в които са израснали. 

Какво бихте направили, ако бяхте на тяхно място? Бихте ли изоставили задълженията си или бихте станали и направили нещо?

Защото, ако можете да го направите там, не можете да го направите тук?

 

Станете почитател на Класа