Новите 7 чудеса на света

Новите 7 чудеса на света
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.02.2023
  • Сподели:

През 2000 г. швейцарска фондация стартира кампания за определяне на новите седем чудеса на света. Като се има предвид, че от оригиналния списък на Седемте чудеса само един участник все още съществува (Пирамидите в Гиза) – изглежда, че беше време за актуализация.

 

 

Окончателните резултати са обявени през 2007 г., като са посрещнати както с възгласи, така и с подигравки - редица видни претенденти, като Акропола в Атина, не успяха да се класират. Съгласни ли сте с новия списък?

 

Великата китайска стена

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 2

 

 

Великата китайска стена се смята, че е дълга около 8850 км, оспорвано китайско проучване обаче твърди, че дължината е 21 200 км, пише vesti.bg. Работата по нея започва през 7 век пр. н. е. и продължава две хилядолетия. Въпреки че се нарича „стена“, структурата всъщност включва две успоредни стени за дълги участъци. Едно не толкова страхотно нещо за стената обаче беше нейната ефективност. Въпреки че е построена, за да предотврати нашествия и набези, стената до голяма степен не успява да осигури сигурност. Вместо това учените отбелязват, че тя служи повече като „политическа пропаганда“.

 

Чичен Ица

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 3

 

 

Кастило, пирамида в стил Толтек, се издига на 24 метра над площада в Чичен Ица в щата Юкатан, Мексико. Пирамидата е построена, след като нашествениците завладяват древния град на маите през десети век.
Чичен Ица е град на маите на полуостров Юкатан в Мексико, който процъфтява през 9-ти и 10-ти век. При племето на маите Itzá, които са били силно повлияни от толтеките, са построени редица важни паметници и храмове. Сред най-забележителните е стъпаловидната пирамида El Castillo („Замъкът“), която се издига на 24 метра над главния площад. Свидетелство за астрономическите способности на маите, структурата разполага с общо 365 стъпки, броят на дните в слънчевата година. По време на пролетното и есенното равноденствие залязващото слънце хвърля сенки върху пирамидата, които придават вид на змия, плъзгаща се по северното стълбище; в основата има каменна змийска глава. Животът там обаче не е бил само работа и наука. Чичен Ица е дом на най-голямото тлахтли (вид спортно игрище) в Америка. На това поле жителите играели ритуална игра с топка, популярна в цяла предколумбова Мезоамерика.

 

Петра

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 4

 

 

Древният град Петра, Йордания, се намира в отдалечена долина, сгушена сред пясъчни планини и скали. Твърди се, че това е едно от местата, където Мойсей удря в скала и бликва вода. По-късно набатейците, арабско племе, го правят своя столица и през това време той процъфтява, превръщайки се във важен търговски център, особено за подправки. Известни резбари, набатейците изсичат жилища, храмове и гробници в пясъците, които променяли цвета си с променящото се слънце. Освен това те изграждат водна система, която позволявала буйни градини и земеделие. В разгара си Петра е имала население от 30 000 души. Градът обаче започнал да запада, тъй като търговските пътища се изместили. След голямо земетресение Петра постепенно е изоставена. Въпреки че е преоткрита през 1912 г., тя е до голяма степен игнорирана от археолозите до края на 20-ти век като по този начин остават много въпроси свързани с града.

 

Мачу Пикчу

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 5

 

 

Това място на инките близо до Куско, Перу, е „открито“ през 1911 г. от Хирам Бингам, който вярва, че това е Вилкабамба, тайна крепост на инките, използвана по време на бунта през 16-ти век срещу испанското управление. Въпреки че по-късно това твърдение било опровергано, ролята на Мачу Пикчу обърква учените. Бингам вярвал, че това е домът на „Девиците на слънцето“, жени, които живеят в манастири под обет за целомъдрие. Други смятат, че вероятно е било място за поклонение, докато някои твърдят, че е било кралско убежище. Това, което се знае, е, че Мачу Пикчу е една от малкото големи предколумбови находки намерени почти непокътнати. Въпреки относителната си изолация високо в Андите, той се отличава със земеделски тераси, площади, жилищни райони и храмове.

 

Христос Спасителя

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 6

 

 

Статуята на Христос Спасителя на върха на планината Корковадо в Рио де Жанейро, Бразилия, със залива Гуанабара на заден план.
Нейният произход датира точно след Първата световна война, когато някои бразилци се страхували от „прилив на безбожие“. Те предлагат да се сложи статуя, която в крайна сметка е проектирана от Хейтор да Силва Коста, Карлос Осуалд и Пол Ландовски. Строежът започва през 1926 г. и е завършен пет години по-късно. Полученият паметник е висок 30 метра – без да се включва основата му, която е висока около 8 метра– и протегнатите му ръце обхващат 28 метра. Това е най-голямата скулптура в стил арт деко в света. Христос Изкупителят е направена от стоманобетон и е покрита с приблизително шест милиона плочки. Донякъде смущаващо е, че статуята често е била удряна от мълнии, а през 2014 г. върхът на десния палец на Исус е повреден по време на буря.

 

Колизеумът

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 7

 

 

Колизеумът в Рим е построен през първи век по заповед на император Веспасиан. Инженерен подвиг, амфитеатърът е с размери 189 на 156 метра и разполага със сложна система от трезори. Той могъл да побере 50 000 зрители, които наблюдавали различни събития. Може би най-забележителни са били гладиаторските битки, въпреки че мъжете, които се бият с животни, също били често срещани. Въпреки това, вярата, че християните са били измъчени там, именно като са били хвърляни на лъвове, се обсъжда. Според някои оценки около 500 000 души са загинали в Колизеума. Освен това толкова много животни са били заловени и след това убити там, че според съобщенията някои видове са изчезнали.

 

Тадж Махал

 

Вижте новите 7 чудеса на света (СНИМКИ) - 8

 

 

Този мавзолеен комплекс в Агра, Индия, се смята за един от най-емблематичните паметници в света и е може би най-добрият пример за моголска архитектура. Построен е от император Шах Джахан в чест на съпругата му Мумтаз Махал („Избраната от двореца“), която умира през 1631 г., раждайки 14-то им дете. Отнема около 22 години и 20 000 работници за изграждането на комплекса, който включва огромна градина с отразяващ басейн. Мавзолеят е изработен от бял мрамор, който включва полускъпоценни камъни в геометрични и флорални шарки. Неговият величествен централен купол е заобиколен от четири по-малки купола. Според някои сведения Шах Джахан искал да има собствен мавзолей, направен от черен мрамор. Той обаче бил свален от власт от един от синовете си, преди да започне каквато и да е работа по проекта си.

 
 

Станете почитател на Класа