Чиро Блажевич: Ши***а болка, но мога да умра с високо вдигната глава!

Чиро Блажевич: Ши***а болка, но мога да умра с високо вдигната глава!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2023
  • Сподели:

Легендарният треньор Мирослав "Чиро" Блажевич почина. Хърватинът си отиде от този свят на 88-годишна възраст след тежки и продължителни болки, причинени от рака, и само два дни преди рождения си ден. От 2011 г. той се бори с тежката болест - два пъти успяваше, но за съжаление третият път беше неуспешен.

 

 

Няколко дни преди смъртта си той прави последното си изявление пред медиите. Той казва, че в черния му дроб има метастази и че ракът се е разпространил в костите му.

"Толкова ми е трудно. Това е ши***а болка! Аз съм измъчен много, аз съм жалък. Изпитвам големи болки, това е всичко. Не мога! Краката ми не ме държат, ходя на постоянно на вливания... Честно казано, това е трудна ситуация. Много, много е трудно... Ракът е засегнал всички кости, а "най-горещото и изгарящо" място е черният ми дроб. Всичко е вече сигурно", казва Чиро.

"Мога да умра с високо вдигната глава", каза тогава известният треньор.

Роден на 10 февруари 1935 г. в Травник, Босна и Херцеговина, Мирослав Блажевич започва футболната си кариера в местния клуб Братство.

Играе за Динамо и Локомотива в Загреб, след което се премества в Сараево, където се подвизава до 1958 г. През следващите три години играе за Риека, а след това е част от швейцарския Сион.

Най-големите успехи в кариерата си постига с Динамо Загреб през 1982 г., когато става шампион на Югославия, както и с отбора на Хърватия, с който печели бронз на Световното първенство във Франция през 1998 г.

Блажевич е единственият треньор, спечелил шампионските титли на Югославия и Хърватия с Динамо, както и единственият наставник, печелил купата на двете държави.

Той е начело на Динамо в четири различни периода и печели три шампионата, две купи и една Суперкупа.

Води хърватския национален отбор в 72 мача (33 победи, 24 равенства и 15 поражения).

Блажевич се кандидатира на президентските избори в Хърватия през 2005 г. и печели 0,80% от гласовете.

 

Многото свещички на тортата натъжават треньора

 

Чиро припомни приживе детайли от живота си по време на борбата си със силната болка и разказа как отделя все по-малко внимание на деня, в който се е родил.

"Когато достигнеш определена възраст, рождените дни не се празнуват, но те са причината да се родиш. Аз ще отбележа моята дискретно, със съпругата си", каза Чиро Блажевич и увери, че Зденка е неговата приятелка и спътница в живота.

Среща се с нея в Риека. Имали са къщи на една и съща улица, а Чиро ходи на тренировки с "Веспа". Зденка е завършила гимназия, а Чиро тогава е на 27 години. Когато Зденка претърпява тежка катастрофа и изгаря колата си, лекарите ѝ дават малки шансове да оцелее.

"Този уикенд беше най-трудният в живота ми, иначе най-много го обичах като дете. Майка ми правеше торта, но аз духах свещичките. Бях най-щастлив, когато ги издухвах на един дъх. С годините ставаха все повече и това ме натъжаваше. Жестокото ми детство и последвалите го екзистенциални изпитания са ме белязали за цял живот. Животът ме научи дисциплина от най-ранна възраст. Не съм щастлив, че този рожден ден идва, той е за младите. Не обичам да излизам, предпочитам да готвя", казва Чиро.

Фен на Туджман

Чиро започва богатата си треньорска кариера в Швейцария. Треньор е на Веве, Сион, Лозана и на националния отбор на Швейцария. През 1979 г. Блажевич се завръща в Хърватия и се премества в Риека.

Постига забележителни резултати, а след това е треньор на Динамо Загреб, с който печели шампионската титла през 1982 г. Динамо беше неговият клуб, в крайна сметка напуска Загреб, сменя много отбори, но винаги се връща на "Максимир".

Като голям поддръжник е на Франьо Туджман - първият президент на независима Хърватия, и активен член на HDZ. През 1992-ра Туджман го навива да се върне в Хърватия и да поеме отново Динамо, който е с променено име - Кроация.

Голямата цел - Пикси Стойкович

Настоящият сръбски селекционер Драган Стойкович - Пикси, разкрива интересни подробности как Чиро Блажевич и Динамо са искали да го отмъкнат и как той не е успял да играе за хърватския клуб.

"Чиро е много приятен човек. Невероятно чаровен, харизматичен. По онова време цяла Прищина се влюби в него, гледаха го, сякаш е Бог. Беше с онзи бял шал около врата си, създаваше впечатлението, че е от Марс. Много интелигентен, понякога твърде вулгарен, но това беше неговият стил. Чиро беше оригинален и хората искаха да го чуят", пише Стойкович в книгата си "Piksi - sve za deset".

Известният бивш ас на футбола разкри, че хората от Динамо са се опитали по всички възможни начини да го убедят да премине от Раднички в редиците на загребския клуб.

"Чиро се опита да ме убеди по всякакъв начин да дойда в Динамо. Имаше връзка в Ниш - един директор Новакович, който беше скаут за Динамо. Те идваха при майка ми, посещаваха празненствата и забележителностите, постоянно бяха там", споделя селекционерът на Сърбия.

Пикси не се поддава на натиск и през 1986 г. подписва договор с Цървена звезда.

Секс, мадами, секс...

Мирослав Блажевич не е просто треньор. Той беше най-добрият футболист, без съмнение, пишат медиите в Хърватия. Или пък шоумен, човек, който всички обичаха.

Популярният Чиро през 2014 година е треньор на Тузла Слобода, но в хотел "Жустерна" в Копер няма вечери, в които екип от сръбски журналисти - от "Курир", списание "Спорт" и репортер и оператор от канала SOS, да не са прекарали весело до сутринта с Мирослав Блажевич.

Той обожаваше младите хора и предпочиташе да предава опита си, особено този, свързан с жените. Тук той се представя като учител и беше толкова "пластичен" в описанията на приключенията си, че разсмива хората толкова силно, че трябва да се държат за стомаха.

 

Монахини под душа

 

На Чиро Блажевич за малко не става католически свещеник. Това било желанието на майка му Кейт.

"Завърших начално училище. Майка ми искаше да стана свещеник. Тя ме заведе до един манастир, близо до Травник. И там започнах да служа, за да се подготвя за обучението, което ме очакваше. Хей, видях една млада сестра там. Беше красива, казваше се Аврора. И знаеш ли, когато застанах пред нея, беше страшно!" - свидетелства Чиро тогава.

"Тя бе толкова красива, моят мокър сън. А аз бях дявол. Исках да отида и да гледам сестрите по време на душ. Казах си: "Чиро, това не е за теб. Всеки ден да гледаш, да се срамуваш, но не можеш да бъдеш с тях... Избягах от манастира. Момичето сигурно беше тъжно, но аз нямах намерение да се връщам там", признава Блажевич.

Тежката битка с рака

Чиро разказва и за операцията на простатата, която е претърпял, когато ракът се е появил за първи път, но тогава не го е убил. Но той отново намеква за секс.

"Когато ми оперираха простатата, знаех, че това ще бъде трудно изпитание. Попитах лекаря дали това може да повлияе на сексуалния ми живот. Бях уплашен. Познавах добре лекаря, но той ми предписа няколко капсули за стимулиране. Той ми каза, че ако не помогне, ще ми направи инжекция", споделя легендарният треньор.

"Взех тези негови таблетки. Още щом изпих стимулатора си за първи път, той ми напомни за старите времена, когато заедно буйствахме. Това е единственият афродизиак, който някога съм използвал", признава той, е лекуващият му лекар споделя, че за последен път е видял Чиро преди да замине за Катар за Световната купа и не е бил добре.

Легендарният хърватски треньор се бори смело срещу карцинома повече от десетилетие. За първи път му е поставена диагноза тумор на простатата през 2011 г. Година по-късно е опериран от меланом с множество разсейки. Тежката болка се завръща през 2019 г., но великият боец не се предава. Два пъти успява да излезе от тази битка като победител, но третия път, за съжаление, не успя. Ракът се е разпространил, засегнал е костите и черния му дроб и той не може да спи.

Станете почитател на Класа