Пиещите мъже имат по-малко сперма

Пиещите мъже имат по-малко сперма
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Отрицателните последици от алкохолната интоксикация на майката или бащата по време на зачеването могат да се проявят чрез множество нарушения на вътрематочното развитие на бебето. Това съобщи в интервю за Lenta.ru психиатърът, доктор на медицинските науки Антон Масякин.

 

 

Според специалиста прекомерната консумация на алкохол има токсичен ефект върху организма, като пречи на усвояването на жизненоважни елементи. Това прави човешкото тяло по-слабо и за една жена по принцип поставя под въпрос възможността за зачеване и раждане на дете.

Ефектът на алкохола върху здравето на мъжете

Масякин подчерта, че както мъжките, така и женските зародишни клетки са еднакво податливи на токсичното въздействие на алкохола. При редовна употреба на алкохолни напитки, независимо от тяхната сила, в тялото на мъжа настъпват различни промени, например, производството на сперматозоиди намалява, съотношението на така наречените анормални сперматозоиди към нормалните промени.

„Нормалните необичайни сперматозоиди съставляват около една четвърт от общия брой. Под въздействието на алкохола броят им се увеличава поне два пъти. Оплождането на женско яйце от анормален сперматозоид води до сериозни последици - дете може да се роди с малформации. Някои нарушения в развитието могат да бъдат открити още на етапа на формиране на плода в утробата, някои се откриват веднага след раждането на детето, а други след известно време “, обясни специалистът.

Ето защо зачеването и алкохолът са несъвместими неща

Ефектът на алкохола върху детето

Алкохолът и бременността са принципно несъвместими понятия и няма значение за какъв етап говорим: планиране, зачеване или раждане на дете. Негативното мнение на медицинската общност за съчетаването на алкохол и бременност се основава на научно доказани факти за неблагоприятното въздействие на алкохола не само върху гестационния процес /б.р от латинското “gestatio” – „нося в утробата“, но и върху здравето и развитието на самия плод, отбеляза специалистът.

Ако една жена е склонна към по-честа употреба на алкохол, тогава натрупаните в тялото токсини и разпадни продукти на етилов алкохол могат да доведат до спонтанен аборт в ранните етапи, както и до смърт на плода. Ако детето оцелее, може да се развият патологии като сърдечни и респираторни заболявания, предупреди лекарят. Освен това се увеличават рисковете от умствена изостаналост, наличие на енцефалопатия или олигофрения с различна тежест.

Опасността от алкохола е и в това, че под негово влияние възникват предпоставки за възникване на различни физически и психически патологии, които впоследствие се проявяват съвсем неочаквано и в различна възраст.

Важно е да запомните, че кислородът и веществата, необходими за растежа и храненето, се доставят от тялото на майката през пъпната връв, добави събеседникът на Lenta.ru. Тоест всичко изядено и изпито от бъдещата майка, включително алкохол, отива директно при нероденото дете. „Малка доза алкохол, изпита дори през първите седмици от бременността, може да забави естествения темп на развитие и растеж на плода, както и да повлияе неблагоприятно на някой от неговите органи“, каза лекарят.

Кога да се откажете от алкохола?

Подготвяйки се за зачеването на дете, и двамата родители трябва да се откажат от лошите навици поне шест месеца предварително. Според специалиста мъжките и женските клетки не узряват бързо и през този период трябва напълно да се изключи употребата на алкохол.

„Ако искате бебето ви да бъде здраво, изключете напълно алкохола доста преди зачеването и особено през първите седмици от бременността, а също така не се връщайте към него до края на периода на кърмене. Ако има проблеми с алкохола, но има желание да станете майка на здраво дете, препоръчвам ви да потърсите помощ от нарколог, обобщи Масякин.

 

 

Станете почитател на Класа