Психолог обясни как да говорите с партньора си за венерически болести

Психолог обясни как да говорите с партньора си за венерически болести
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Станислав Самбурски, клиничен психолог в клиниката на д-р Аникина, призова да се запази спокойствие, ако се установи, че партньорът има полово предавана инфекция (ППИ). В интервю за Lenta.ru той обясни как правилно да се реагира на подобни новини.

 

Самбурски се оплака, че говоренето за болести, предавани по полов път, остава табу дори при силни двойки. Според него това е погрешно: не трябва да има тайни между любящите хора, особено по въпросите на доверието и здравето.

Трябва да се стегнете и да говорите директно за ППИ. В този случай се поставя въпросът за взаимното доверие. Дори редовните партньори могат да развият болести и не винаги причината за това е изневяра. Например, възможно е да се разболеете от гонорея, когато използвате общи кърпи и халати.

Психологът посъветва тестовете да бъдат повтаряни след положителен резултат за ППИ, за да се изключи грешка. Ако повторният анализ потвърди инфекцията, трябва да се подготвите за сериозен разговор.

Близкият човек ще трябва да каже истината, колкото и горчива да е тя, предупреди Самбурски. Трябва да разберете, че някои заболявания имат сериозни последици - например безплодие и дори смърт.

350 милиона души по света всяка година се разболяват от лечими болести, предавани по полов път.

Самбурски отбеляза, че всеки човек, чийто партньор е хванал сексуална инфекция, има страхове и въпроси. Преди да говори, болният трябва да събере възможно най-много информация за ППИ. Тогава е по-лесно да разберете процеса на предаване на болестта, нейните симптоми и методи на лечение. Освен това ще ви помогне да споделите новината с любимия човек.

Пригответе се за скандал. Дори и при задълбочени познания за болестта, първата реакция на партньора може да бъде осъждане и гняв. Не го приемайте лично, опитайте се да запазите спокойствие, не се укорявайте и не се ядосвайте. Това няма да промени резултатите, но ще направи разговора по-труден.

Психологът добави, че подготвените отговори на въпроси за болестта и връзката към авторитетни източници (например уебсайта на СЗО или центрове по дерматовенерология и козметология) ще помогнат да научите повече за болестта, предавана по полов път, да се успокоите и да предадете същото на партньора.

Самбурски обърна внимание на факта, че е по-добре да се говори за чувствителна тема, където и двамата партньори се чувстват сигурни и удобно. Струва си да изберете уединено място. Романтичната вечеря или леглото не са най-добрите места за обсъждане на подобни теми.

Според Самбурски след разговора е необходимо да се подложите на комплексно лечение заедно. Също така е необходимо да се обмисли какво означава тази болест за взаимоотношенията. В повечето случаи инфекцията означава, че любим човек е имал сексуални отношения с някой друг, така че възниква въпросът: може ли да му се вярва?

„Момичетата често се доверяват на партньорите си и не обсъждат интимни здравословни проблеми с тях. Ето защо, когато разберат за собственото си заболяване, по-често по време на бременност, те са в шок. Не трябва да има тайни между двама любящи хора, а обсъждането на интимни теми е знак за силна доверителна връзка “, обобщи Самбурски.

 

Станете почитател на Класа