Защо жените са по-гневни в дните преди месечния цикъл?

Защо жените са по-гневни в дните преди месечния цикъл?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.03.2024
  • Сподели:

Жените се чувстват по-гневни в дните, предхождащи месечния цикъл, пише "Дейли мейл", позовавайки се на научно изследване, проведено от Университета на Източна Англия.

 

 

Предменструалният синдром се изследва от години, но досега не е правена категорична връзка между хормоналните колебания, емоционалните състояния и качеството на съня, пише БТА.

Новото изследване е анализирало данни от 51 здрави жени между 18 и 35 години, които не приемат контрацептиви. Жените са давали ежедневна информация за качеството на съня и за емоциите си в продължение на два месеца. Резултатите са показали, че участничките в проучването са имали проблеми със съня в дните преди месечния цикъл. По време на тази фаза те са съобщили и за по-силно чувство на гняв в сравнение с последващия период от месеца. Усещанията за спокойствие, щастие, ентусиазъм са били редуцирани.

Изследването е установило, че хормоналните колебания могат да повлияят на съня и на нивата на стрес.

Резултатите от изследването биха могли да помогнат при взимането на решения за лечение и интервенции, каза Джо Бауер, съавтор на изследването. За потвърждаване на резултатите е необходимо проучване върху по-голяма фокус група, уточняват авторите.

Станете почитател на Класа