Това е тайната щабквартира на Паскалчо укривал се в нея преди да духне

Това е тайната щабквартира на Паскалчо  укривал се в нея преди да духне
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер 1, Никола Николов - Паскал, е напуснал страната с каравана още на 29 март, съобщава БНТ. 

 

 

През годините Паскал е бил сътрудник на Национална служба сигурност, която беше част от МВР до 2008-а. След това се трансформира и влезе в ДАНС, които сега разследват аферата в Агенция "Митници".

 

 

 

Екип на Националната телевизия е потърсил Никола Николов в Гърция, където открил караваната, която той ползва в двора на хотел на брега на морето.

"Той е може би единственият, който остана жив от началото на прехода и продължава все още къде с малки темпове и с по-мащабни да осъществява тази контрабанда", казва Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

Малко от тези, които през годините са разследвали контбандните канали, се съгласяват да говорят за Никола Николов - Паскал. Всички обаче твърдят, че сочения за контрабандист номер 1 все успява да оцелее и всички казват, че от края на 90-те години той живее предимно в Гърция, на брега на морето край Кавала.

Търсят го в хотела, за който се твърди, че е негова собственост, като е собственик чрез подставени лица. Според сайта този хотел работи и приема туристи. Но очевидно е доста трудно да успеем да се настаним и преспим в хотела, защото е затворен, а входът му е препречен с контейнер.

Оказа се, че от 4 април офертите за този хотел са свалени от всички сайтове за резервации. Не може да бъде запазена стая дори за традиционните в тази част на Егейско море майски празници. Зад вратата на хотела виждаме паркирана каравана, която според данни от разследването се ползва от Никола Николов - Паскал вече няколко години. Според наши източници той е напуснал страната на 29 март.

Късно вечерта се връщат да търсят Паскал отново. Вижда се, че свети само едно от помещенията в хотела, но охранител с качулка гони екипа. Черен път води към къща в съседство, където има данни, че Паскал също пребивава, но и тя е заключена. Последният адрес, на който Никола Николов е регистриран в България, е в Хасково.

Там той е издирван през 1998 година, когато задържат три тира с цигари и един тир с пилешки бутчета от неговия контрабанден канал.

"Когато аз бях шеф на митницата, имаше един началник на РДВР Хасково, който много искаше да има офицер по режима в митницата. Това е полицай, който да е в Митницата. Там под някаква форма се съгласуваха големите началници и дойде този човек.

Аз не го приех, така и не се запознах с него, но там каквото трябва да работи - работеше. Когато дойде времето на разработката на канала и се хванаха тировете с цигарите, той беше човекът, който конвоираше камионите. И той се оказа човек от Държавна сигурност", каза Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

 

 

От родното Меричлери историята на сочения за контрабандист номер едно, Никола Николов - Паскал минава през Димитровград, Държавна сигурност, Хасково, Орестиада, док номер 5 на пристанище Пирея, Солун и стига до Кавала.

Оказва се, че Николов е вербуван в Държавна сигурност още в казармата, а веднага след това назначен на граничния пункт "Капитан Андреево". Там работи по каптагоновия канал в средата на 80-те. След това е под прикрите е прехвърлен като шофьор на тир и така усвоява целия канал от България през Турция към Близкия изток.

"Карал е камиони, там е нахванал контактите и разбрал за какво става, паресали са го и почват да го издигат в йерархията. Започва дейност с гръцките политемитранти", обясни Георги Шишков, бивш началник на митница Свиленград.

 

 

БНТ: Т.е. гръцките комунисти, изгонени от "черните генерали"?

Георги Шишков: Да, точно така. Не малка част от гръцките комунисти имигрират в България., в Русия и в другите т.н. "братски" страни по онова време.

Именно контактите с гръцките комунисти се оказват ключови за Паскал в началото на 90-те.

"Започват да организират пренасянето на нелегални стоки. И най-вече се ориентират към пазара на цигари. Регистрират фирми, първата фирма е между Паскал и един възрастен гръцки гражданин в Орестиада. Негов роднина, на този гръцки гражданин в Солун открива, в безмитна зона Солун представителство и започват превоз на цигари от Кипър, безмитна зона Солун, там претоврват и влизат в България", поясни Георги Шишков.

 

 

През 1998 г. има операция срещу канала на Паскал, в който тогава се оказва, че е замесен и Ерджан Рашид - Роко. Задържани са три ТИР-а с цигари, но те изчезват от митнически склад. А цялото досъдебно производство се оказва в багажника на друг задържан в началото на април - Марин Димитров - Иарата.

През 2007 - 2008 г. Димитров оглавява Агенцията по рибарство и аквакултури. Има данни, че в този период с катери на Агенцията Паскал пренася незаконно златна бижутерия.

 

Станете почитател на Класа