Защо често забравяме сънищата си?

Защо често забравяме сънищата си?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Всеки от нас понякога се събужда с ярки спомени от нощта или пък с едва доловима следа от сън, която избледнява бързо. Но понякога може да се чудите — сънуваме ли наистина всяка нощ?

 

 

 

Сънищата остават една от най-загадъчните части от спането. Може би те са нашият начин да преработваме емоциите и да подреждаме впечатленията от деня. Но дори и най-чудатите сънища съдържат елементи от нашето ежедневие, трансформирани в неочаквани образи и истории.

Понякога можете да се събудите с такива подробни и цветни сънища, сякаш сте преживели втори живот. Друг път се събуждате и сънят ви изчезва като дим, преди дори да успеете да го осмислите.

Много хора пък не могат да си спомнят абсолютно нищо от сънищата си, което може да е следствие от лошо качество на съня или просто от това, че имате трудности с запаметяването.

Това ни подтиква към въпроса: Защо не помним сънищата си?

Всеки от нас сънува между 4 и 6 пъти на вечер, но често си спомняме само сънищата, които имаме точно преди да станем. Интересно е, че способността ни да създаваме спомени е намалена по време на фазата на бързо движение на очите (REM), което може да обясни защо толкова често забравяме мечтите си.

Заболявания като безсъние или сънна апнея могат сериозно да намалят вашия REM сън, което да намали и спомените за сънищата. Това може да доведе до увеличаване на риска от развитие на заболявания като депресия, сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Ето и няколко съвета за подобряване на качеството на съня и запаметяване на сънищата:

 

казвайте си преди лягане, че искате да помните сънищата си,

дръжте бележник до леглото,

пишете веднага след събуждане и

постарайте се да си лягате редовно в един и същи час.

 

Въпреки всичко, липсата на сънища сама по себе си рядко е причина за притеснение. Но ако имате проблеми с качеството на съня, определено си струва да говорите с лекар, защото добрият сън е от решаващо значение за вашето общо здраве и благополучие.

 

Станете почитател на Класа